• Sunday, 28 April 2024

Kiralık araç kaskosu, rent a car firmalarının kiralama yaptıkları araçlarını kasko yaptırması işlemine denir. Firmanın sahip olduğu ve kiralama yaptığı araçları düzenli olarak takip etmesi ve kasko işlemlerini eksiksiz yapması gerekmektedir. Kasko, hem firma için hem de kiralama yapan kişi için oldukça önemli olan bir konudur.

Peki nedir bu kasko?

Kasko; Türkçeye, İtalyancadan geçen bir kelimedir. Kelimenin aslı “casko” şeklindedir. Casko kelimesi ise düşüş anlamına gelen “cascare” kelimesinden türemiştir. Kaskoyu daha geniş bir şekilde tanımlamak gerekirse tanımı şu şekildedir. Kaskoaracın başına gelebilecek olumsuz durumlar için önceden yapılan bir sigorta sözleşmesidir. Aracın kazaya karışması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi, yanması gibi olumsuz olaylara karışması durumunda güvence altına almak için kasko yapılmaktadır. Kasko, özel araçlar için zorunlu bir işlem değildir. Ancak sigortalıyı koruyan ve yaşanabilecek olumsuz bir durum karşısında kendini güvende hissetmesini sağlayacak bir uygulamadır. Araçla ilgili yukarıda belirtilen durumlardan herhangi biri gerçekleştiğinde, kasko sigortası devreye girer ve hasarı karşılar. Ancak, kullanıcı aracına bile isteye bir zarar verirse ve bu anlaşılırsa kasko kapsam dışı kalır ve zararı karşılamaz.

 

Kasko uygulaması özel araçlarda ve ticari araçlarda farklılık göstermektedir. Özel araçlarda kasko yapmak zorunlu değilken, ticari araçlarda zorunda şekildedir. Kiralık araç kasko zorunluluğu olduğundan, araç kiralama yapan firmaların buna uyması gerekmektedir. Kiralama yapan kişinin de sözleşmeyi imzalamadan önce aracın kaskosu olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir. İşini ciddiye alan ve güvenli hizmet sunan her rent a car firmasının araçlarını kasko ve zorunlu trafik sigortası tam olacak şekilde hizmete sunması gerekir. Dokay Rent a Car olarak, uzun yıllardır araç kiralama hizmeti verdiğimiz siz değerli müşterilerimize her zaman kaskolu ve trafik sigortalı araçlarımızı teslim etmekteyiz. Sunduğumuz hizmetlerimizde güvenliğiniz bizim için çok önemli olduğundan, yaşanabilecek olumsuz bir durum karşısında mağdur olmanızı istemeyiz. Bu nedenle tüm kiralık araçlarımız hem kasko hem de zorunlu trafik sigortası tam olacak şekilde hizmetinize sunulmaktadır. 

 

Kiralık Araç Kaskosu Neleri Kapsar?

 

 

Kiralık araç kaskosu, normal kaskosun dışında rent a car firmalarındaki kiralanan araçlar için yapılan daha geniş kapsamlı bir sigorta türüdür. Maliyeti normal kaskoya göre daha fazla olabilmektedir. Ticari amaçlı kullanılan araçlarda kiralık araç kaskosu zorunludur. Peki kiralık araç kaskosu neleri kapsar? Hem kasko hem de kiralık araç kaskosunun kapsamı poliçe fiyatına göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda poliçe detayları da kasko fiyatını etkilemektedir. Bu yüzden kasko veya ticari araç kaskosu yapılırken hangi detayları kapsadığı çok önemlidir. Poliçe imzalanmadan önce tüm bu detaylar iyi bir şekilde incelenmelidir. Fakat yine de her poliçede olan ve kasko şirketlerinde de bir karşılığı bulunan konular aşağıdaki gibidir: 

 

  • Kaza
  • Yanma
  • Patlama
  • Hırsızlık
  • Çarpma veya çarpılma
  • Pert olma
  • Doğal afetler
  • Terör
  • Çekici-yol yardım
  • Yol yardım hizmetleri
  • Hukuki koruma
  • Hastane giderleri
  • İhtiyari mali mesuliyet (İMM)
  • Aracın yaşanan olumsuz durum sonrasında kullanılamaz olması halinde yeni araç temin etme.

 

Yukarıda belirttiğimiz olumsuz durumlar karşısında mağdur olmamak için kullanılan aracın kaskosu olması gerekmektedir. Kasko yaşanabilecek olumsuz bir durumda sizi maddi olarak koruma altına alan bir sistemdir. Kasko, yaşanan herhangi bir olumsuz durum sonrası oluşabilecek maddi hasarları poliçe detaylarına göre karşılamaktadır. Bu yüzden Dokay Rent a Car olarak tüm filomuzu kaskolu olacak şekilde işlemlerimizi eksiksiz yaptırmaktayız. 

 

Kiralık araç kaskosu hem tüzel hem de gerçek kişiler adına yaptırılır. Tüzel kişiler adına yapılan kaskolarda ruhsat bilgileri ve vergi kimlik numarası gerekir. Gerçek kişiler için düzenlenen kasko poliçelerinde ise aracın ruhsat bilgileri ve kişinin T.C. kimlik numarası gerekmektedir. Kiralık araç kaskosunun kapsadığı detaylar yukarıda belirtildiği gibidir. Bir de kiralık araç kaskosu olduğu halde yararlanamama durumları vardır. Kaskoyu kapsam dışı bırakan birtakım önemli durumlar bulunuyor.

Bunlar: 

  • Aracı kullanan kişinin mutlaka ehliyeti olmalı ve ehliyet üzerinde herhangi olumsuz bir durum olmaması gerekmektedir. 
  • Araçla gerçekleştirilen herhangi bir kaza anında sürücünün kesinlikle alkollü veya başka uyarıcı bir madde kullanmamış olması gerekir. Aksi takdirde kasko kapsam dışı kalır.
  • Gerçekleşen kazada aracı kullanan kişi, aracı kiralayan kişi olmalıdır. Eğer aracı başka kişi kullanırken kaza gerçekleşirse kasko zararı karşılamaz. 
  • Kaza yerinde jandarma ya da polis tarafından tutanak tutulmalıdır. 

 

Araç Kaskosu Yaptırmanın Avantajları

 

 

Araç kaskosu yaptırmanın kullanıcılara sağladığı birçok avantaj vardır. Gerek özel gerekse firmanız için olsun araçlarınıza yaptıracağınız kasko poliçesi kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlayacaktır. Aracınızı kullanırken başınıza gelebilecek bir takım olumsuz durumlar karşısında kaskonuz sayesinde daha güçlü konumda olursunuz. Kiralayacağınız araçta da rent a car kaskosu olmasına dikkat etmeniz, aracı kullanım aşamasında yaşanabilecek herhangi bir olumsuz durum karşısında daha güvende olmanızı sağlar. 

 

Kiralık araç kaskosu yaptırmanın avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Kiralık araç kasko sigorta kapsamını ek teminatlarla genişleterek mal güvenliğini daha fazla koruma altına almak.
  • Gerçekleşen bir kaza durumunda ücretsiz çekici hizmeti almak.
  • Araçta gerçekleşen bir arıza durumunda ya da bir kaza durumunda ücretsiz yol yardımı almak. 
  • Kaza veya arıza sonrası aracın tamir süresince sigorta şirketinden ikame araç hizmeti almak.
  • Poliçe kapsamına göre aracın çalınması ya da herhangi bir doğal afette zarar görmesi durumunda yeni bir araç almak. 
  • Poliçe detayında yer aldığı takdirde, kazaya sebebiyet verenin kendiniz olması durumunda dahi ücret ödemeden hasarların karşılanması. 

 

Kiralık Araç Kaskosu Fiyatları

 

Kiralık araç kaskosu fiyatları, bireysel araç kasko fiyatlarından biraz daha fazladır. Bunun sebebi bireysel araç kaskosunda araç sahibi tekil kişi olarak görünür. Ancak kiralık araç kaskosu yapılan aracı birçok kişi kullanacağı için risk daha fazla olmasıdır. Kaskoların hepsinde maddi ve manevi hasarlarda farklı teminat bedelleri uygulanmaktadır. Kiralık araç kaskosu; aracı kiralayan kişiyi, oluşabilecek bir kaza, çalınma veya yanma gibi olumsuz bir durum karşısında maddi açıdan sorumlu tutmaz. Kiralanan araçta sadece normal kasko yapıldığı takdirde; gerçekleşen olumsuz bir durumda tüm hasarı aracı kiralayan kişinin karşılaması gerekir. Bu durum kiralama yapan kişiyi zor durumda bırakan ve firmayı da kötü gösteren bir sonuç ortaya koyar. Bu Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması için kiralık araç kaskosu yapılması gerekir. Çünkü kiralık araç kaskosu olması durumunda yaşanabilecek bu tarz olumsuz olaylar olduğunda; kasko hem araç kiralayan kişiyi hem de kiralama yapan firmayı korur. Tüm bu detaylar düşünüldüğünde araç kaskosu ve kiralık araç kaskosu arasındaki fark ortaya çıkıyor. Bireysel araçlarda kasko ne kadar önemli ise kiralama yapılan araçlarda da kiralık araç kaskosu bir o kadar önemli ve elzemdir. Maliyeti yüksekte olsa kullanıcıların ve firmanın güvenliği için mutlaka kiralık araç kaskosu yapılmalıdır. Dokay, sahip olduğu tecrübe ve müşterilerine vermiş olduğu büyük değer ile araçlarını kiralık araç kaskosu ile hizmete sunmaktadır. Dokay’ ın filosunda bulunan geniş araç yelpazesinden ihtiyacınız olan aracı güvenli bir şekilde kiralayabilir ve kullanabilirsiniz. Şimdi araç kiralama yapmak için Dokay’ı ziyaret edin!

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Şehir Yaşamı İçin 10 İdeal Araba

Şehir yaşamında park yeri bulma, trafik yoğunluğu ve kısa mesafeli sürüş gibi sorunlarla mücadele etmek oldukça zordur. Bu nedenle şehir yaşamı için ideal bir araba bulmak adeta bir zorunluluktur. İşte,...

Sıfır Araç İlk Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sıfır araçlar fabrika çıkışlı ve daha önce kullanılmamış araçlardır. Bütün donanımı sıfır olarak sunulan, içi tertemiz, markasına ve modeline göre jelatinli, ilk sizin kullandığınız araçlardır. Dolayısıyla; hem içi hem de...

Kiralık Araçlarda Periyodik Araç Bakımı

Kiralık araç periyodik bakım zamanı aracın sahibi olan firma tarafından takip edilmeli ve yaptırılmalıdır. Araçları filosunda barındırırken periyodik ve sistematik bir şekilde araç bakımlarının takibini yaparak aksatmadan yaptırması çok önemlidir....

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç Hasar Kaydı Sorgulamanın ÖnemiArabanızı yenilemek istiyorsanız ve bunu ikinci el bir araç ile yapacaksanız mutlaka hasar kaydına bakmanız gerekmektedir. Satın alma işlemini yapmadan önce bu bilgilerin hepsine ulaşarak detaylı...