• Thursday, 21 November 2024

Güncelleme : 31 Ağustos 2022

Otomobiller çok uzun yıllardır hayatımızda yer alıyor. Son zamanlarda neredeyse her evde var olan otomobillerin ne zaman icat edildiği, kim tarafından icat edildiği ve günümüze kadar geçirdiği değişimler gibi merak edilen konuları sizlerle paylaşmak istedik. Dokay Rent a Car olarak, 25 yıldır sizlere hizmet vermekten mutluluk duyduğumuz araç kiralama sektörünün yapı taşı olan otomobillerin, tarihçesini bulacağınız bu içerikte sizlere keyifli okumalar diliyoruz.

"İlk otomobil ne zaman icat edildi?", sorusuna cevap vermek gerekirse, otomobil olarak kabul edilen ilk aracın icadı 1700 ‘lü yıllara dayanmaktadır. O dönemde sanayinin gelişimi ile birçok alanda yenilikler ve icatlar yapıldığı gibi ulaşım alanında da bu durum etkili oldu. 1705 yılında İngiliz asıllı Thomas Newcomen tarafından ilk buharlı araç modeli tanıtıldı. Sonrasında 1760 ‘lı yıllara gelindiğinde ünlü bir makinist olan James Watt, maden çalışmalarına çok büyük katkı sağlayacak olan o buharlı aracı icat etti. Makinistin icat ettiği bu araç daha önceki araçlara göre daha kullanıma hazır ve ileri seviyedeydi. Fakat ilk otomobil olarak tarihe geçecek olan araç 1769 yılında Fransız bilim insanı Nicolas Joseph Cugnot tarafından icat edildi. “Otomobili kim icat etti?” sorusuna cevaben Nicolas Joseph Cugnot diyebiliriz. Fransız bilim insanı o yıllarda yaptığı çalışmaları birleştirerek ve buharın gücünü kullanarak saatte 3.6 km hızla yaklaşık 15 dakika ilerleyebilen bu aracı icat etmiştir. 


Tarihte ilk otomobil olarak kabul edilen bu buharlı araç Fransız ordusu için tasarlanmış, ordu içerisinde oldukça faydalı olmuştur. Nicolas Joseph Cugnot, Fransız ordusu için geliştirdiği bu araçta buhar tribününü geliştirerek aracı buhar ile tamamen çalışabilir bir duruma getirmiştir. Çalışmalarının yaklaşık dört yıl sürdüğü bilinmektedir. Nicolas Joseph Cugnot ‘un bulduğu bu otomobil günümüz otomobillerinin ilk atası olarak kabul edilmektedir. Karayolunda  ilerleyebilen buharlı araçta sadece üç tekerlek vardı. Sonrasında farklı şekillerde ve farklı tarihlerde buharlı araçlar üretilmeye devam etmiştir. 



Araba Neden İcat Edildi?

1700’ lü yıllarda özellikle sanayinin gelişmesi ve her alanda varlık göstermesiyle birlikte yeni icatlar bulunmaya başlandı. Otomobillerden önce insanların kullandıkları araçlar var olsa da buhar gücünün bulunması ile bu iki sistemin birleştirme isteği ortaya çıktı. Bilim insanlarının sürekli çalışmalar yaparak yeni buluşlara imza attıkları bu dönemlerde, otomobillerin ilki olarak kabul edilecek olan ilk buharlı otomobil de icat edildi.

Peki ama araba neden icat edildi? Gelişen toplumlarda insanların artan ihtiyaçlarına çözümler sunmak ve bu ihtiyaçları karşılamak gibi amaçlar vardır. Arabanın icat edilme gayretinin altında da yine en başta insanların ulaşımını kolaylaştırmak vardır. Sonrasında askeriye operasyonlarında çok etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. 

Otomobillerin Gelişimi

Otomobiller icat edildikleri 1700’ lü yıllardan günümüze kadar geçen uzun yıllar içerisinde sürekli geliştirilmiştir. Gelişen teknoloji ve sanayi ile birlikte araçlarda da yenilikler yapılmıştır. Buhar ile icat edilen otomobillerde daha sonra içten yanmalı motorun icadı ile yakıt kullanımına başlanmıştır. Uzun yıllar yakıt ile kullanılan araçlar 19. yüzyılın ortalarında elektrikli olarak da üretilmiştir. Bir süre bu şekilde üretilen ve kullanılan araçlar petrole yapılan yatırımlar ve içten yanmalı motor teknolojisine yenik düşmüştür. 

İhtiyaca Göre Otomobil Sınıfları

Otomobillerin icadından bu yana geçen zaman içerisinde gelişen sanayi ve teknoloji ile otomobillerde bi hayli gelişti ve yaygınlaştı. Kullanıcılar için ihtiyaca cevap verecek şekilde geliştirilen otomotiv sektörü de aynı şekilde büyüme gösterdi. Bugünün otomobilleri düşünüldüğünde ve "otomobil kaç yılında icat edildi?" diye sorulduğunda, asırlar önce yapılan ve günümüze kadar gelen bu icat, insan hayatında çok önemli bir yer edinmiştir. Öyle ki uzun yıllardan beri otomobilsiz bir hayatın artık düşünülemez olduğunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz.

 

Yıllar içinde kullanım yaygınlaştıkça ihtiyaca göre farklı araç sınıfları (segment) ortaya çıkmıştır. Araç sınıfları sürücülerin kullanım alanlarına göre farklılıklar göstermektedir. Bütün araç sınıfları; A, B, C, D, E, F, S, M ve J olarak ayrılmıştır. Araç Sınıflarının detayları aşağıdaki gibidir:

 

A Sınıfı Araçlar: En küçük boyuta sahip otomobillerdir. Şehir içi kullanımlarda çok fazla tercih edilirler. Kısa oluşu ile kolay sürüş ve park olanağı sağlar. Sahip olduğu ölçü ve ağırlık ile yakıt kullanımı açısından da ekonomiktir.

 

B Sınıfı Araçlar: A sınıfı araçlara göre biraz daha uzun olabilen araçlardır. Yine de bu uzunluk çok fazla olmadığından küçük araçları kapsar diyebiliriz. Yine sahip olduğu özelliklerle A sınıfı kadar olmasa da ekonomik bir kullanım sunar. Genellikle kalabalık olmayan ailelerde tercih edilir. Şehir içi kullanımına fazlasıyla uygundur. Kısa boyu ile kullanımı ve parkı kullanıcılara kolaylık sağlar.

 

C Sınıfı Araçlar: B sınıfı araçlara göre içi daha geniş ve özellikleri daha fazla araçlardır denilebilir. Tam orta segment araçlardır. Ailelerin çokça tercih ettiği modellerden oluşmaktadır. Sahip olduğu özellikler ile yakıt performansı dengelidir. Ülkemizde oldukça fazla tercih edilmektedir. Çok uzun olmayan boyları sayesinde kolay bir kullanımı vardır. Hem şehir içi hem de şehirler arası yolculuklarda oldukça konforludur.

 

D Sınıfı Araçlar: Geniş iç hacme sahip araçlardır. Genellikle kalabalık aileler tarafından tercih edilirler. Boyları dört metreyi geçmektedir. Motor güçleri genellikle 1.6 ve üzerinde olduğundan vergisi de yüksektir. Yakıt performansı da motor gücü ile paralel olacağından ekonomik araçlardır diyemiyoruz. Bu sınıftaki araçlar kullanıcılara konfor ve geniş iç hacmi sunar. Şehir içinde uzunlukları sizi yorabilir fakat uzun yolculuklarda konfor sağlayacaktır.

 

E Sınıfı Araçlar: Bu sınıftaki otomobiller üst sınıf araçlardır. Kullanıcılara konfor, lüks, geniş iç hacim, donanım gibi birçok yüksek özelliği aynı anda sunan araçlardır. Genellikle yöneticiler ve yüksek kazançlı insanların tercih ettiği modellerdir. Executive olarakta adlandırılan bu modellerin uzunlukları beş metre ve üstüdür. Çok güçlü motorlara sahiptirler. Bu özellikleri ile ekonomik oldukları söylenemez. Konforu seven ve maliyetleri karşılayabilecek kullanıcılar için vazgeçilmez modellerdir.

 

F Sınıfı Araçlar: F sınıfında araçlar yukarıda belirttiğimiz sınıflar arasında en lüks olan araçlardır. Luxury olarak geçen ve lüks özellikleri ile öne çıkan araçların uzunlukları beş metreden daha fazla olmaktadır. Yüksek donanım özelliklerine sahiptir. Genellikle sedan modellerden oluşur. Devleti temsil eden kişiler ve büyük patronlar tarafından tercih edilirler. Motor güçleri ve sahip olduğu lüks özellikleri ile ekonomik olmayan fakat kullanımı ve seyahati oldukça konforlu olan araçlardır.

 

S Sınıfı Araçlar: Spor otomobiller olarak tabir edilen araçlardır. Öne çıkan özellikleri çabuk hızlanma, çok iyi yol tutuşa sahip ve sürat konusunda beklentileri karşılayan araçlardır. Bu araçları genellikle hız yapmayı seven kullanıcılar tercih etmektedir. Bu araçlar genellikle iki kapılı ve iki koltuklu dizayna sahiptir. Küçük ve performansı yüksek bu araçlarda konfor markasına göre değişiklik göstermektedir.

 

J Sınıfı Araçlar: Son yıllarda oldukça fazla tercih edilen ve üretilen araçlardır. Suv ve Cuv olarak dört tekerden de çekiş sistemine sahip araçlardır. Bu araçların birçoğu off-road kapasitesine sahiptir. Aileler için oldukça uygundur. Çok büyük olmayan ama aynı zamanda konfor ve kullanışlılık sunan ölçüleri ile şehir içi kullanımlarda da kolaylık sağlamaktadır. 



Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Kiralık Araç Kaskosu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Peki nedir bu kasko?Kasko; Türkçeye, İtalyancadan geçen bir kelimedir. Kelimenin aslı “casko” şeklindedir. Casko kelimesi ise düşüş anlamına gelen “cascare” kelimesinden türemiştir. Kaskoyu daha geniş bir şekilde tanımlamak gerekirse tanımı...

Otomobil Muayene Ücretleri 2024

Tüm bu detaylar ile kullanıcılar her yıl güncellendiği için otomobil muayene ücretleri ne kadar diye merak etmektedir. Birçok hizmette olduğu gibi otomobil muayenesinin de belli bir ücreti bulunmaktadır. Yetkili kurumlar tarafından...

İkame Araç Hakkında Merak Edilenler

Aracın herhangi bir kazaya karışma durumunda, tarafsız bir eksper tarafından kontrol edilerek hasar tespiti yapılır. Yapılan incelemeler sonucunda aracın trafiğe çıkamayacağı raporu verilirse, kasko şirketi tarafından araç sahibine kendi aracı...

Hibrit Araba Nedir? Ne Kadar Yakar?

Hibrit Araba Teknolojisi ve Özellikleri Hibrit arabalar sahip olduğu teknolojisi ve özellikleri ile öne çıkıyor. Aynı anda iki motor kullanabilen yapısı ile bir devrim niteliğinde olan bu arabalar hem çevre...