• Thursday, 21 November 2024

Güncelleme : 17 Eylül 2024

Ehliyet ya da sürücü belgesi; trafikte aktif olarak araç kullanabilmek için yetkili kurumlardan belirli bir eğitim ve sınavlardan geçerek alınan resmi bir belgedir. Ehliyeti olmayan bir sürücü bu şekilde araç kullanırsa cezası vardır. On sekiz yaşına gelmiş her birey gerekli başvuruları ve işlemleri yaparak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı bir sürücü kursundan gerekli olan periyodu ve eğitimi tamamladıktan sonra ehliyetini alabilir. Birden fazla ehliyet sınıfı vardır. Genel olarak başlangıçta verilen B sınıfı ehliyetlerdir. Bu sınıftan ehliyet alan bir kişi herkesin aşina olduğu şehir içinde kolaylıkla kullanılan binek otomobilleri kullanabilir. Suv veya jip şeklindeki araçları kullanabilir. Araçlar büyüdükçe ehliyet sınıfı da değişmektedir. Örneğin; sadece B sınıfı ehliyeti olan bir sürücü otobüs kullanamaz. Otobüs kullanabilmesi için B sınıfı bir ehliyete sahipken D sınıfı için başvuru yapmalı ve gerekli süreci tamamladıktan sonra ehliyetini alarak otobüs kullanabilir. Özetle her sınıf için belirli kriterler olup sürücülerin bu araçları kullanabilmesi için o sınıfın ehliyetine sahip olması gerekmektedir. Sürücü belgesi, uzun yıllardır hayatımızda yer alıyor. Belirli bir düzen içerisinde artan araç ve sürücü sayısını kontrol edebilmek adına oluşturulmuştur. Aynı şekilde gelişen araç modelleri ve durumu etkileyen diğer unsurlar ile birlikte sürücü belgelerine bir güncelleme gelmesini gerektirmiştir. Son yıllarda oluşturulan bu yeni sistem ile birlikte ehliyet sınıfları artırılmıştır. Bu da sahip olunan ehliyetlerin yenilenmesini beraberinde getirmektedir. Dokay Rent a Car olarak bu yazımızda ehliyet yenileme ve işlem detaylarını sizinle paylaşmak istiyoruz. Öncelikle belirtilen yerlerden başvuru yapmanız gerekiyor. Sonraki adımda ehliyet yenileme randevu işlemiyle ilerlemeniz gerekiyor. 31.12.2024 tarihine kadar  yapılabilen bu yenileme işlemi önceki ehliyet işlemlerinin tersine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Sürücülerin bu tarihe kadar eksiksiz bir şekilde işlemlerini yaptırarak ehliyetlerini yenilemesi gerekmektedir. Belirtilen noktalardan randevu alıp gerekli olan belgeleri teslim ederek ve sürücü belgesi yenileme ücretini ödeyerek işlemi tamamlayabilirsiniz. 

Ehliyet Yenileme İçin Yapılacak İşlemler

Resmi işlemlerin hepsinde olduğu gibi ehliyet yenilemede de yapmanız gereken birtakım işlemler vardır. Öncelikle geçerli olan bir ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. Sonrasında, ALO 199 hattından veya nvi.gov.tr üzerinden randevu alabilirsiniz. Ehliyet yenileme işlemini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yürütmektedir. ALO 199 hattını arayarak karşınıza çıkan temsilciye sürücü belgesi yenileme randevusu için aradığınızı belirtmeniz yeterli olacaktır. Size uygun olan en yakın zamanda bir randevu oluşturacaktır. Bulunduğunuz ildeki Nüfus Müdürlüğü ’nden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sürücü belgesi yenileme randevusunu aldıktan sonra size verilen tarihe kadar istenilen evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlayıp randevu gününde ve saatinde işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Ehliyet yenileme işleminde bir önemli detay da ücretidir. Ehliyet yenileme ücretinin, başvuruyu yapmadan önce anlaşmalı kurumlara veya vergi dairesi müdürlüklerine yatırılması gerekmektedir. Ücretler var olan ehliyetin yılına göre değişiklik göstermektedir. 2016 yılından önceki ehliyet sahipleri farklı bir meblağ öderken 2016 yılından sonra alınan ehliyetler için farklı bir meblağ istenmektedir. Ehliyet yenileme ücreti içerisinde Vakıf Hizmet Bedeli ve Değerli Kâğıt Bedeli olmak üzere iki farklı kalem için ödeme yapılmaktadır. Bu ödemelerin değeri de yine ehliyetin yılına göre değişmektedir. Eğer sıfırdan bir ehliyet alıyorsanız tamamen farklı bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bunun sebebi; yenileme yapan sürücüler, ehliyetlerini alırken o günün şartlarında belirtilen tüm ödemeleri yaparak belgelerini aldıkları için bugün sadece yenileme ücreti olarak belirtilen meblağı ödemeleri yeterli olmaktadır. Tüm detaylar ile nvi.gov.tr web sitesinden randevu alabilmek için yapmanız gerekenler:

  1. nvi.gov.tr girerek altta bulunan randevu işlemleri butonuna tıklamak.
  2. Açılan yeni sayfada bulunan seçenekler arasından sürücü belgesi yazan butonu tıklamak.
  3. Sonrasında çıkan uyarıyı dikkatlice okuduktan sonra kabul ediyorum butonunu tıklamak. 
  4. Gelen sayfada bulunan Ad, Soyad, TC Kimlik No, Doğum Tarihi, Telefon bilgilerinizi ve sayfada bulunan güvenlik kodunu kendi alanına doğru bir şekilde girerek Devam Et butonuna tıklamak.
  5. Gelen sayfada işlem yapmak istediğiniz ili ve ilçeyi listeden seçip ileri demek.
  6. Sonrasında gelen sayfada siz, eşiniz, anneniz, babanız ve çocuklarınızın içerisinden istediğiniz ekleyebilir ve ileri diyebilirsiniz. Sadece kendiniz için işlem yapacaksanız sadece kendinizi seçebilirsiniz. Kim veya kimler için işlem yapılacaksa o kişilerin seçilmesi gerekir.
  7. Kişi seçimi yaptıktan sonra ileri diyerek ve gelen ekranda görünen kişiyi işaretleyerek randevu gününü ve saatini seçmek ve ileri demek.
  8. Son olarak kayıtta belirttiğiniz cep telefonu numarasına bir onay kodu gelir. Bu kodu belirtilen zaman içerisinde alana girerek ileri demek.
  9. Sonrasında işlemi başarıyla gerçekleştirdiğinizi ve randevunuzu aldığınızı belirten bir sayfa gelir. Aynı şekilde randevu tarihi, saati ve referans numarası sms olarak cep telefonunuza gelir. Seçmiş olduğunuz tarihte ve saatte belirtilen işlemleri eksiksiz yaparak ehliyet yenileme işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.  

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet yenileme işlemi için gerekli olan evraklar ve işlemler kurumun sayfasında belirtilmiştir. Öncelikle yukarıda belirtilen adımlar izlenerek randevu alınması gerekmektedir. Sonrasında ehliyet yenileme harcı belirtilen yerlere yatırılarak randevu yerine gidilerek işlem yapılmalıdır. Peki ehliyet yenilemek için hangi belgeler gereklidir?

Yenileme veya Sınıf Ekleme Nedeniyle Sürücü Belgesi Başvurusunda Gerekli Olan Belgeler: 

-        Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı

-        Eski sürücü belgesi

-        Sürücü sağlık raporu

-        Son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf

-        Kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa)

-        13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payının yatırılması

Ehliyet yenileme işleminde gerekli olan belgeler yukarıdaki gibidir. Randevunuzu oluşturduktan sonra istenilen bu belgeleri eksiksiz bir şekilde toparlayıp ücretleri yatırdıktan sonra randevuya giderek yenileme işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz. 

Ehliyet Yenileme Ücreti

Ehliyet yenileme ücreti alınan hizmetin türüne göre değişiklik göstermektedir. Eğer sıfırdan bir ehliyet alıyorsanız diğer işlemlere göre daha fazla bir ödeme yapmanız gerekecektir. Kayıp bir ehliyet için yenileme yapacaksanız ya da mevcut bir ehliyet belgenizi tarihi geçtiği için yenileme yapmanız gerekiyorsa yine farklı ücretler ödemeniz gerekecektir. İşlemi yürüten Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tüm hizmetler için belirlediği ücretleri sayfasından paylaşmaktadır. randevu.nvi.gov.tr ‘de yer alan sayfada Sürücü Belgesi Harç, Değerli Kağıt ve Vakıf Ücretleri başlığına tıklayarak bu bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Bu başlık altında:

-        Eski Tip (2016 Öncesi Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenisi ile Değiştirilmesi İşlemlerinde​​​​​​ talep edilen ücretler.

-        Yeni Tip (2016 Sonrası Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenilenmesi İşlemlerinde​​​​​​ talep edilen ücretler.

 

-        İlk Defa Sürücü Belgesi Alımı veya Sınıf Ekleme İşlemlerinde talep edilen ücretler olmak üzere üç farklı alt başlık bulunmaktadır. Hepsinin altında da belirtilen ücretler ve detayları yer almaktadır. Öncelikle hangi işlemi yapmanız gerektiği belirleyerek ona göre ücret hazırlığını yapmanız gerekir. İşlemleri yaparken ücreti yatırmayı unutmamanız ve randevuya ücreti yatırdığınıza dair dekont ile gitmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde işleminiz gerçekleştirilemez. 

Yorumlar
  • 2013’lü ehliyet belgesi değişmesi gerekiyormu ve değişir ise ücreti ne kadardır?


Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
ABS, ESP, EBD, TCS, BAS’ nin Anlamı Nedir?

ABS, ESP, EBD, TCS, BAS’ nin Anlamı Nedir?Uzun yıllardır hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen otomobiller çalışma prensibi ve sahip oldukları birtakım özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Teknolojinin de sürekli gelişmesi ile...

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Avantajları Nelerdir?

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Nedir ve Nasıl Kullanılır?Hızlı Geçiş Sistemi nedir? sorusuna cevap olarak; 2012 yılından itibaren kullanılmaya başlanan, boğaz köprülerinden ve otoyollardan geçiş yapan araçların radyo frekansı ile tanımlama...

Hibrit Araba Nedir? Ne Kadar Yakar?

Hibrit Araba Teknolojisi ve Özellikleri Hibrit arabalar sahip olduğu teknolojisi ve özellikleri ile öne çıkıyor. Aynı anda iki motor kullanabilen yapısı ile bir devrim niteliğinde olan bu arabalar hem çevre...

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet Yenileme İçin Yapılacak İşlemlerResmi işlemlerin hepsinde olduğu gibi ehliyet yenilemede de yapmanız gereken birtakım işlemler vardır. Öncelikle geçerli olan bir ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. Sonrasında, ALO 199 hattından veya...