• Sunday, 28 April 2024

Arabalar oldukça uzun yıllardır hayatımızda yer almaktadır. 1900'lü yılların başında, dönemin sahip olduğu teknolojiyle üretilen arabalar günümüze kadar gelişen teknolojiyle donatılarak gelmiştir. Zaman ilerledikçe gelişen teknoloji ilk olarak taşımacılıkta önemli yere sahip olan araçları olumlu yönde etkilenmiştir. İlk zamanlar buhar yardımıyla çalıştırılan bu arabalar zamanla içten yanmalı motorun bulunması ile donanımı değiştirilerek bu şekilde bir mekanizmaya sahip olmuştur. Zamanla benzine ek olarak dizel yakıt da eklenerek araçlarda kullanılan yakıt tipi artmıştır. Bu da farklı markaların ve modellerin çıkmasına öncülük etmiştir. Yıllar içerisinde araştırmalar ve yapılan yeni çalışmalar sonucunda araçlarda elektrik gücü kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde oldukça popüler olan bu arabalar sadece elektrikli ve hem yakıt hem de elektrik motorunu kullanmak üzere iki farklı şekildedir. Arabalarda bu seçenekler marka ve modellerine göre değişiklik göstermektedir. Dokay Rent a Car olarak bu yazımızda hibrit arabalar hakkında bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşmak istedik. Özellikle doğaya daha az zarar vermesi sebebiyle doğa dostu olarak görülen bu arabalar son yıllarda kullanıcıların daha çok tercih etmesine sebeptir. Hem yakıt hem de elektrik kullanarak çalışan bu arabalar özellikle trafik yoğunluğunun olduğu yerlerde oldukça rahatlık sunuyor. Peki hibrit araba nedir? Bu soruya cevap verecek tanımlama; hibrit arabalar, içerisinde hem yakıt (benzin veya dizel ) hem de elektrik motoru bulunan ve çalışırken her ikisinden de güç alan arabalardır. Araba çalıştırıldığında elektrik motoru diğer yakıt motoru ile birlikte birbirlerinden güç alarak hareket geçerler. Bu düzen aracın sadece yakıt motoru kullanılan araçlara göre daha az yakıt kullanmasını sağlar. Aracın elektrik motoru araba çalıştığı süre boyunca otomatik olarak şarj olur. Böylelikle aracın şarj edilmesi de gerekmez. Elektrik motoru aynı zamanda yakıt motoruna destek olarak gücünü artırmasına da yardımcı olur. Hibrit araba ne demek gibi akla takılan sorulara bu şekilde bir açıklama yapılabilir. 


Hibrit Araba Teknolojisi ve Özellikleri

Hibrit arabalar sahip olduğu teknolojisi ve özellikleri ile öne çıkıyor. Aynı anda iki motor kullanabilen yapısı ile bir devrim niteliğinde olan bu arabalar hem çevre dostu hem de kullanıcılara konfor sunan bir yapıya sahiptir. Hibrit araba, sadece benzin ya da dizel ile çalışan araçlara göre daha az yakıt tüketimi yaparak hem çevreye daha az zarar verir hem de bütçe dostudur. Tüm bu özelliklere sahip paralel, seri, Plug-in, ve hafif olmak üzere dört farklı hibrit teknolojisi vardır. Bunlar genel olarak aynı prensibe sahip olsalar da araçların modellerine ve özelliklerine göre kullanılmaktadır.

Paralel Hibrit: Başlıca özelliği ortak şanzıman kullanmasıdır. Benzinli ve elektrikli motor ortak bir şanzıman kullanır. En yaygın kullanılan hibrit teknolojisidir. Paralel hibrit kullanan araçlar, doğrudan bir dizel veya benzinli motor veya elektrikli motor kombinasyonu şeklinde çalışırlar.

Seri Hibritler: Araç tamamen elektrik motoru ile harekete geçer. Bu sistemde benzin veya dizel motor tekerleklere bağlı değildir ve sadece bataryayı şarj etmek için kullanılan jeneratörün elektriğini üretmede kullanılır.

Plug-in Hibritler: Plug-in hibrit araçlarda öne çıkan en önemli özellik bataryanın dışarıdan bir enerji kaynağı ile şarj edilebilmektedir. Bu sebeple bataryası diğer hibrit araçlarınkine göre daha büyüktür. Batarya büyük olduğundan günlük bir seyahat sadece elektrik enerjisi ile tamamlanabilir. Bataryanın enerjisi bittiğinde araç normal hibrit düzenine geçer. 

Hafif Hibritler: Hafif hibritler isminden de anlaşılacağı gibi elektrik motorunun bir adım geride kaldığı bir hibrit türüdür. Elektrik motorunun aracı tek başına çalıştırabilecek bir gücü yoktur ve benzin veya dizel motor aracı çalıştırmada daha büyük bir rol oynar. Elektrik motorunun buradaki rolü ise yakıt kullanımını azaltmak ve performansı artırmak gibi konulardır.

Hibrit Araba Avantajları ve Dezavantajları

Hibrit araba kullanmanın avantajları oldukça fazladır. Hibrit araba modelleri ve özellikleri arttıkça avantajları da daha çok olacaktır. Hibrit arabaların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir.

Avantajları:

-        Hibrit arabalar elektrik ve benzin-dizel motorlarının birleşiminden oluştuğundan büyük oranda yakıt tasarrufu sağlar.

-        Elektrik motoru kullanıldığında daha az yakıt tüketir ve daha az emisyon üretir, bu da hava kirliliğini azaltmaya yardımcı olur.

-        Elektrik motoru kullanıldığında, hibrit arabaların açılış hızı daha yüksektir ve daha az güç tüketirler. Ayrıca, hibrit arabaların performansı da diğer arabalara göre çok daha iyidir.

-        Hibrit arabalar ayrıca daha uzun menzil sunar ve daha az sıklıkta benzin istasyonlarına gitmenizi gerektirir.

-        Hibrit arabalar sahip olduğu teknolojisi ile frene her basıldığında bataryasını şarj eder.

-        Vites geçişleri gürültüsüz olmasına rağmen performans kaybına neden olmaz.

-        Sessiz motor sayesinde gürültüsüz ve konforlu bir sürüş deyimi yaşatır.

-        Az yakıt kullanımı sayesinde çevre dostu olması.

Dezavantajları:

-        Hibrit teknoloji ve sunduğu diğer özellikleri ile sıradan arabalara göre daha maliyetlidir.

-        Teknolojisi yeni olan bu araçların olası bir kaza, arıza durumunda aracın tamiri sonucu çıkan maliyette yüksek çıkabilmektedir.

-        Çalışma prensibi ile hibrit araçlar şehir içinde mükemmel bir sürüş deneyimi yaşatırken, şehir dışında daha yüksek hız isteyen sürücülerin beklentisini tam anlamıyla karşılamayabilir. Hibrit araba hız sınırı diğer araçlara göre çok farklı olmasa da çalışma prensibi ile bu beklenti geride kalabilir.


Hibrit Araba Fiyatları

Hibrit araba fiyatları diğer araçlarda da olduğu gibi yılına ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Bir aracın fiyatını etkileyen birden fazla unsur bulunur. Özellikle markası, modeli ve yaşı bunların başında gelir. Yıllar içerisinde gelişen teknoloji ve ilerleyen özellikleri ile araçların sunduğu konfor birleşince hem kullanıcıya bir memnuniyet katar hem de satış fiyatlarını yukarıya çeker. Bu sebeple özellikle ülkemizde her bütçeye uygun araba bulmak mümkündür. Araçların birçoğunun yurt dışından ithal edildiği düşünüldüğünde, üzerine eklenen vergi ve diğer masraflar düşünüldüğünde fiyatları de etkilemektedir. Bu durumda ithal araçları genellikle gelir düzeyi yüksek olan kişiler tercih edebiliyor diyebiliriz. Uzun yıllardır ülkemizde üretimi yapılan yerli ve yabancı marka otomobiller de bulunmaktadır. Bunlar arasındaki fiyat politikası her bütçeye uyacak şekilde ilerlemektedir. Bu sebeple çok yüksek bütçelere sahip olmayan kişiler de bu araçlara sahip olabilmektedir. Aynı şekilde ülkemiz hibrit otomobillerin üretimine de ev sahipliği yapıyor. Daha öncesinden üretim merkezi bulunan markalar olmak üzere yeni giriş yapan otomobil markaları da Türkiye’de hibrit araba üretimlerini artırmış durumdalar. Peki hibrit araba fiyatlarını etkileyen unsurlar nelerdir? Fiyat düşünüldüğünde buna ek olarak herkesin aklına ilk olarak hibrit araba ne kadar yakar sorusu da gelmektedir. Araçlardan edindiğimiz bir tecrübe de yakıt sisteminin bize yansıyan ekonomik boyutudur. Hibrit araçların sistemini düşündüğümüzde yakıt motoru ve elektrik motorunun birlikte çalışarak enerjiyi paylaşması şeklinde olduğunu hatırlayabiliriz. Bu da bize bir hibrit aracın normal bir benzinli ya da dizel bir araca göre daz yakıt tükettiğini söylüyor. Yapılan araştırmalarda bir hibrit araç, benzinli bir araca göre %36, dizel bir araca göre de %15 daha az yakıt  tüketimi yaptığını ortaya çıkarmıştır. Hibrit araç kullanmanın en büyük artılarından bir tanesi de ekonomik yakıt tüketimidir diyebiliriz. Böylelikle hem doğaya daha az zarar vererek bütçenizi de daha az yormuş oluyorsunuz. 

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
ABS, ESP, EBD, TCS, BAS’ nin Anlamı Nedir?

ABS, ESP, EBD, TCS, BAS’ nin Anlamı Nedir?Uzun yıllardır hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen otomobiller çalışma prensibi ve sahip oldukları birtakım özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Teknolojinin de sürekli gelişmesi ile...

Sıfır Araç İlk Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sıfır araçlar fabrika çıkışlı ve daha önce kullanılmamış araçlardır. Bütün donanımı sıfır olarak sunulan, içi tertemiz, markasına ve modeline göre jelatinli, ilk sizin kullandığınız araçlardır. Dolayısıyla; hem içi hem de...

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç Hasar Kaydı Sorgulamanın ÖnemiArabanızı yenilemek istiyorsanız ve bunu ikinci el bir araç ile yapacaksanız mutlaka hasar kaydına bakmanız gerekmektedir. Satın alma işlemini yapmadan önce bu bilgilerin hepsine ulaşarak detaylı...

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet Yenileme İçin Yapılacak İşlemlerResmi işlemlerin hepsinde olduğu gibi ehliyet yenilemede de yapmanız gereken birtakım işlemler vardır. Öncelikle geçerli olan bir ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. Sonrasında, ALO 199 hattından veya...