• Thursday, 21 November 2024

Güncelleme : 26 Ekim 2022

Uzun yıllardır hayatımızın vazgeçilmezi olan araçlar, gerek günlük hayatta gerekse iş hayatımızda birçok konuda kolaylaştırıcı çözümler sunuyor. Öyle ki artık arabasız bir yaşam çoğu kişinin unuttuğu bir durum oldu. Hatta arabasız dönemlerini hatırlamakta güçlük çekenler bile vardır desek abartmış olmayız. Peki hayatımızın tam ortasında bulunan ve bu kadar önemli olan araçların ihtiyaçları var mı? Bizi her daim rahat ettiren, hayatımızı kolaylaştıran, trafikte sürekli dur kalk yaptığımız araçların yıpranma payları nedir? Araç bakımı nasıl yapılır? Araçlar ne zaman bakıma götürülmelidir? Hangi durumlarda hangi bakımları yapılır? Dokay Rent a Car olarak bu yazımızda tüm bu sorulara yanıt bulabileceğiniz bir içerik hazırlamak istedik. Sıfır araçlar ve tüm araçlar ne zaman bakıma götürülür gibi akla takılan soruları detaylı bir şekilde sizler için araştırarak bu içerikte hazırladık. 

Sıfır araçlar fabrika çıkışlı ve daha önce kullanılmamış araçlardır. Bütün donanımı sıfır olarak sunulan, içi tertemiz, markasına ve modeline göre jelatinli, ilk sizin kullandığınız araçlardır. Dolayısıyla; hem içi hem de dışı eksiksiz, henüz kullanılmadığı için her aksamı yeni olan tertemiz araçlardır. Bu şekilde bir araç satın aldığınızda her şeyin yeni ve temiz olması, kullanırken hem güzel bir hissiyat yaratır hem de bir kullanıcıda güven oluşturur. Peki her araç bakıma gittiğine göre sıfır araç ilk bakımı ne zaman yapılmalıdır? Tabi ki belirli bir süre sonra km arttıkça ve bakım için belirtilen seviyeye geldiğinde aracınızı güvendiğiniz bir servise bakıma götürmelisiniz. Her araç kullanıldıkça belirli bir zaman sonra donanımı eskir ve bakıma ihtiyaç duyar. Aracınızı konforlu bir şekilde uzun yıllar kullanabilmek için zamanı geçirmeden bakımlarını yaptırmalısınız. Bu şekilde düzenli olarak bakımını yaptırdığınız aracınız hem daha iyi çalışacaktır hem de sürpriz masraflara yol açmayacaktır. Bakımları aksatılan araçlar illa ki bir bir gün arıza yapacaktır ve bu sizin hiç beklemediğiniz bir anda olabilir. Hem hareket halinde bir yolda maruz kalabilirsiniz hem de ekonomik olarak hazır olmadığınız bir dönemde sizi zor durumda bırakabilir. Her iki olay da sizin için oldukça sıkıntılı bir durum yaratacaktır. Bu şekilde olumsuz durumlara maruz kalmamak için aracınızın tüm bakımlarını zamanı geldiğinde eksiksiz yaptırmanız gerekir.

 

Araç Bakımında Neler Yapılır?

Kullanılan araç sıfır bir araçsa ilk bakımını iki yıl içerisinde yaptırsam olur gibi bir algı vardır. Bu algı genellikle sürücülerin arasında genele yayılmış bir yanlış algıdır. Aracınız sıfır da olsa belirli periyodik zamanlarda aksatmadan bakımı yaptırılması gerekir. Sıfır araç ilk bakımı da 10.000 km ile 20.000 km  arasında yaptırılması gerekir. Herkesin araba kullanma zamanı ve yoğunluğu farklı olduğu için bu iki yılda sürebilir bir yıl içinde de olabilir. Bu sebeple sağlıklı olan araçları kullanma sürelerine göre değil km hesabına göre bakıma götürmektir. Peki araçların farklı bakımları var mıdır? Sadece belirli km aralıklarında aynı işlemler mi yapılır? Bu uygulamada ilk akla gelen araç periyodik bakım dersek yanlış olmaz. Yukarıda belirttiğimiz gibi araçların belirli aralıklarda bakıma girerek belirlenen hasarların onarılması ve değiştirilmesi gereken parçaların değişiminin yapılmasıdır. Bir de mevsimsel geçişlerde özellikle zorlu şartlar sunan kış aylarına girmeden önce araç kış bakımı yaptırmak gerekir. Bölgeden bölgeye değişen şartlar araçlar için zorlayıcı olduğu gibi daha çok güç kullanmasına da neden olur. Bu da aracın çalışmasını sağlayan aksamların daha çabuk bitmesi ve daha çok yıpranması demektedir. Araç için en önemli parça motordur. Motorun olmaması ya da çalışmaması gibi durumlarda aracınızın hareket etmesi mümkün değildir. Bu yüzden hiçbir şekilde aksatmadan motor bakımlarınızı yaptırmanız çok önemlidir. Motoru birinci sıraya koysak da motor kadar önemli olan başka bileşenlerde vardır. Bunlardan biri de yağdır. Aracın ve motorun sağlıklı çalışması için yağın gerekli olan zamanlarda değiştirilmesi gerekir. Bunların dışında da önemli olan başka yerler de vardır. Bunlar;

 

-        Araçlar kullanıldıkça sürücünün kendi hatasından ya da diğer sürücüler yüzünden gelişen bazı olaylar ile araç hasar alabilir. Bu yüzden, aracın dış kısmında kaza ve bir yıpranma var mı diye bakılır?

-        Aracın çalışmasında büyük rol oynayan motor, radyatör ve şanzıman gibi donanımsal parçalar detaylı bir şekilde kontrol edilir.

-        Sürüş esnasında aracın kontrolünde büyük rol oynayan fren, balata gibi önemli parçaların kontrolü yapılır. Lastik ve jantların bakımı da gerçekleştirilir.

-        Aracın ön paneli olarak da geçen direksiyonun da bağlı olduğu ön konsolda bulunan bölümlerin detaylı bir şekilde kontrolü ve bakımı yapılır. Konsolda bulunan klima, müzik sistemi, araç kullanırken gerekli olan diğer aksamların bakımı gerçekleştirilir.

 

İlk bakışta akla gelen ve öncelikli olarak yapılan bakımlar yukarıda belirtildiği gibidir. Tabi daha kapsamlı bakımlar da mevcuttur. Bunların gerçekleşme zamanı farklıdır. Aracınızın km durumuna göre değişmektedir. Genel olarak üç farklı bakım vardır diyebiliriz. Bunlar;

 

-        Standart bakım: 10.000 – 15.000 km aralığında yapılır. Aracın dışında bir kaza, hasar gerçekleşmiş mi eksik var mı bunlara bakılır. Motor kontrolü, yağ ve filtre değişimi, fren ve balata bakımı ve aracın içinde klima bakımları yapılır.

 

-        Periyodik Bakım: 45.000 – 60.000 km aralığında yapılır. Standart bakımda yapılan bakımlar yapılır. Aracın iç ve dış bütün kontrolleri gerçekleştirilir. Periyodik bakımda bunlara ek olarak filtre değişimi, buji değişimi, alternatör kayış değişimi ve yağ değişimi gibi işlemler yapılmaktadır.

 

-        Ağır bakım: 45.000 – 60.000 km aralığında yapılır. Periyodik bakımın daha geniş kapsamlı halidir. Periyodik bakımda yapılanlara ek olarak daha detaylı bazı işlemlerin yapılmasını kapsar. Ağır bakımda, diğer bakımlarda yapılmayan önemli bir işlem olan triger seti üzerindeki tamir ve değişim işlemleri gerçekleştirilir.

 

Araç Bakım Servisleri

Araç bakım servisleri aracınız için oldukça önemlidir. Aracınızın ihtiyaç duyduğu tüm bakımları servis noktalarında yaptırırsınız. Güvenilir bir bakım ve tamir yaptırmak için aracınızın markasına uygun olan servis noktalarını tercih etmelisiniz. İşinde uzman olan ve profesyonel bir bakış açısıyla işini yapan ustalar her zaman aracınız için en iyisini düşünüp gerçekleştirecektir. Bunun için servis seçiminiz oldukça önemlidir. Genel amaçlı hizmet veren ve birçok markaya bakabilen servisler de vardır. Burada önemli olan işi yapan ekibin ve ustanın ne denli işinde uzman olduğu ve kullandıkları aletlerin ne denli detaylı bilgi verdiğidir. Bu noktada tercih elbette araç sahibinindir. Ancak, aracınızın markasına ve modeline göre, uygun servise götürmek çok önemlidir. Özellikle de markası ve özellikleri ile üst segment bir araç ise ücreti de ona göre fazla olacaktır. Bu tür bir araca sahipseniz herhangi bir yere emanet edemezsiniz. Ya çok iyi bildiğiniz tanıdığınız orta halli bir servise ya da kesinlikle markanın kendi servisine götürmelisiniz. Aksi takdirde istemediğiniz olumsuz bir durumla karşılaşabilirsiniz. Usta, aracınızın modelini iyi bilmediği için yanlış bir işlem yapabilir, gerekli aletlere sahip olmadığı için istemeden de olsa araca zarar verebilir. Bunun gibi olumsuz olaylarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden her zaman işinde uzman, güven veren bir servis ile çalışmanız hem aracınız hem de sizin için en iyisi olacaktır.

 

Araç Bakımı Fiyatları

Araç bakım fiyatları, aracın markasına, modeline ve yapılan bakımın türüne göre değişmektedir. Sabit bir fiyat vermek çok zordur. Aracınızın markasına göre kullanılan malzemenin fiyatı da değişeceğinden genellikle bakımlar yapıldıktan sonra toplam maliyet çıkmaktadır. İş başladıktan sonra değişmesi gereken parçalar çıkabilir, yapılması gereken ekstra işlemler çıkabilir. Böylelikle fiyat değişebilir. Yapılan bakım türüne de göre değişen fiyatları başta belirlemek zor olacaktır. Yıldan yıla her şeyde oldu gibi araç bakımla fiyatlarında da değişiklik olabilmektedir. Değişen fiyatlar ile bazen sürücüler bakımları ihmal edebiliyor. Fakat fiyatlar ne kadar zorlasa da araç bakımlarını ihmal etmeden yaptırmak gerekmektedir. Kendinizin ve sevdiklerinizin can güvenliği için her zaman bakımlı araç kullanmak en güvenli yoldur. Dokay ‘ın bakımlı araçlarından size en uygun modeli kiralayarak güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak için dokay.com.tr ‘yi veya birçok yerde bulunan ofislerimizi ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlar
  • Hayır yeni satın alınan bir arabanın ilk yag degişimi 3000 km gecmeden yapılmalıdır nedeni ise fabrıkada üretilen motor ve parcalarının tamamen temeizlenmesi için.2 gün önce 2023 citroen c4 aldım ve aldıgım galeri bana 3000 km aşmadan bize gelip yagının degiştirilmesi gerektigini söyledi ve gelmessem aracın garantiden cıkarılacagını belirtti.


Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Günlük Araç Kiralama Seçenekleri

Gerek şehir işi gerekse şehir dışı olacak şekilde tercih edilen tek günlük araç kiralama hizmeti ile kullanıcılar hem günlük araç ihtiyaçlarını karşılayabiliyor hem de ulaşımlarını konforlu bir şekilde gerçekleştiriyorlar. Günlük araç...

İkame Araç Hakkında Merak Edilenler

Aracın herhangi bir kazaya karışma durumunda, tarafsız bir eksper tarafından kontrol edilerek hasar tespiti yapılır. Yapılan incelemeler sonucunda aracın trafiğe çıkamayacağı raporu verilirse, kasko şirketi tarafından araç sahibine kendi aracı...

Sıfır Araç İlk Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sıfır araçlar fabrika çıkışlı ve daha önce kullanılmamış araçlardır. Bütün donanımı sıfır olarak sunulan, içi tertemiz, markasına ve modeline göre jelatinli, ilk sizin kullandığınız araçlardır. Dolayısıyla; hem içi hem de...

Sigortada Muafiyet Nedir?

Sigorta: Bir kimsenin veya bir şeyin ileride herhangi bir sebepten kaynaklı olarak karşılaşabileceği zararı karşılaması amacıyla sigorta şirketleri ile prim ödeme yoluyla yaptırılan iki taraflı bir sözleşmedir. Araçlar için yaptırılan...