• Saturday, 27 April 2024

Yarıyıl tatili geldi çattı, okullar kapandı. İyi bir dinlenmeyi hak eden çocuklarını güzel bir ara tatile götürmek isteyenler olabilir. Kar tatili ve 5 yıldızlı otel seçenekleri bütçenizi yorabilir. Peki o zaman hem ekonomik, hem de eğlenceli en iyi yarı yıl tatil rotaları nereleri olabilir? Sizin için bir liste hazırladık...

Sömestr tatili ne zaman başlıyor?

Eğitim sisteminde yapılan değişiklikle yıl içerisinde ara tatiller 3 parçaya bölündü. İlk ara tatil kasım ayında gerçekleştirildi. 23 Ocak’ta ise yarıyıl tatili başlıyor. Öğrenciler 3 Şubat’a kadar dinlenme imkanı bulacak. 17-20 Nisan 2023 arası da ikinci ara tatil olacak. Çocuklarınız bu zamanı dört gözle bekliyor. ‘Tatil olsa da ailemle bir yerlere gitsem, eğlensem, koşsam, bir şeyler keşfetsem ve hep birlikte hoşça vakit geçirsek…’ diye düşünüyorlardır. Değil mi? İyi de bu ekonomik şartlarda, hem de karbon ayak izimizi minimumda tutarak bunu nasıl yapacağız?

Bunun için www.dokay.com.tr sitesinden yeni nesil hibrit araç kiralayarak ilk adımı atabilirsiniz. Çocuklarımıza ‘Neden elektrikli araç kullanmalıyız? Karbon ayak izi nedir?’ gibi sorular sorarak düşünmelerini sağlayabiliriz. Bir yandan bu çevreci sohbeti ederken bir yandan da Dokay’dan yarı elektrikli hibrit aracımızı aldık. Peki ama nereye gidelim? 


Çanakkale Şehitlik Ziyareti

Gelin seyahate kuzeyden başlayalım ve hiç ihmal etmediğimiz bir şehri kış rotamıza alalım. Yakın dönem Türk tarihinde önemli bir yer tutan Çanakkale Şehitliği yarı yıl tatilinde çocuklarınız ile ziyaret edebileceğiniz önemli yerlerden biri olacaktır. Çanakkale savaşlarının cephe hatlarını, anıtları iyi bir rehber eşliğinde gezmenizi tavsiye ediyoruz. Tabyalar, Meçhul Asker Anıtı, Mustafa Kemal’in saatine şarapnelin isabet ettiği cephe, Anıttepe gibi birçok noktayı gezerken hem hüzünlenecek, hem de atalarımıza minnet duyacaksınız. Çocuklarımızın kendi tarih bilincinden kopmamaları için Çanakkale önemli bir gezi rotası.  Tüm gün iyi bir geziden sonra Aynalı Çarşı’ya uğrayarak Çanakkale’nin peynir tatlılarının da tadına bakmayı unutmayın.

 

Kartepe’de Kayak Zamanı

“Ama biz yarıyıl tatilinde kayak yapmak istiyoruz” derseniz, Kartepe tarafına doğru yola düşebilirsiniz. Ama sezonda yoğun olacağı için rezervasyonunuzu çok önceden yaptırmayı unutmayın. Kartepe’ye yakın bölgelerde bulunan Maşukiye, Sapanca Gölü gibi yerler kayaktan sıkıldığınızda gezebileceğiniz çok güzel rotalar.

 

Kalesi, Lokumu ve Termali İle Afyon

‘Ben soğuk sevmem, ne işim var kışın ortasında dağın başında?’ diyenler için sıcak suları ile meşhur bir şehir tavsiye edeceğiz: Afyonkarahisar... ‘Karasal iklimin, sert kışın yaşandığı Afyon nasıl olur  da sıcak şehir rotası olur mu?’ diyorsunuz. O vakit Afyon’un termal zenginliğinizden haberiniz yok demektir. Çok sayıda termal oteli olan Afyonkarahisar kültürel açıdan da zengindir. Türkiye’nin en yüksek kalelerinden biri olan Afyon Kalesi’nin eteklerinde iki katlı tarihi evlerin de olduğunu unutmayın. Çarşısında ise kaymaklı lokumu, akşamında ise sucuğu meşhurdur Afyon’un... Kesinlikle dolu dolu bir tatil için en iyi rotalardan bir tanesi olabilir.

 

Seferihisar’ın En Güzel Zamanı

‘Hiç mi Ege tavsiye etmiyorsunuz?’ dediğinizi duyar gibiyim. Olur mu? Kışın Ege en güzel zamanlarından bir tanesini yaşar. Örneğin yazın çok kalabalık olan Seferihisar, o özlediğiniz küçük Ege kasabasını gözlerinizin önüne serecek. Limanı, güzel balık restoranları ve Ege Denizi kenarındaki sakin yürüyüş alanları ile gerçekten keyifli zamanlar geçirebileceğiniz bir yer Seferihisar. Sakinlikten canınız mı sıkıldı? İzmir 1,5 saatlik mesafede. Çocukları akşam sinemaya getirip, kordonda biraz dolaşıp akşamında geri dönebilirsiniz.

 

Efes, Şirince...

Yaz mevsiminde çok sayıda turistin ziyaret ettiği Efes ve Şirince bizce kışın gezilmesi gereken bir yer. Yazın sıcaktan sürekli gölge aramaktan Efes antik kentinin tadını tam çıkartamayanlar için, kışın ılık havasında doya doya gezme fırsatı önünüze çıkıyor. Hem sizin, hem de çocuklarınız için tarih ve genel kültür açısından da doyurucu bir yer Efes. Buranın güzel tarafı Ege’nin tarih kokan güzel kasabasının da araçla  yarım saat mesafede olması. Şirince, dingin ve sakin haliyle size ve çocuklarınıza keyif verecek. Matematik evine de uğramayı unutmayın.

 

Gazikent Gaziantep’in Zamanı

Güzel bir mutfak, eğitici tarih rotası ve otantik bir şehir deneyimi için Gaziantep bu dönemde gidebileceğiniz enfes yerlerden biri. Gaziantep Kalesi civarında tarihi bir konakta uygun bir bütçe ile konaklayıp, Kurtuluş Savaşımız adına önemli hikayeler barındıran müzeyi gezebilir sonra da şehrin lezzetli restoranlarına akabilirsiniz. Zeugma Müzesi bu gazi şehri tanımak için ziyaret edilmesi şart olan yerlerden. Şayet daha önce gitmediyseniz, Rum Kale, Halfeti güzergahına gidin ve masalsı bir tarih yolculuğuna çıkın.

 

Zamanda Geri Gitmeni Adresi Göbeklitepe

Son tavsiyemiz ise tarihin başlangıç noktalarından bir tanesine. Dünyada bilinen en eski tapınak olan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, her mevsimde ziyaret edilecek yerlerin başına yerleşmeli. Dünyada birçok belgesele konu olan Göbeklitepe, tarihin akışını değiştirmesi açısından önemli. BBC’den National Geographic’e kadar birçok kanalın defalarca belgeselini yaptığı Göbeklitepe, bu toprakların en önemli kültürel mirası. Burayı gezdikten sonra Şanlıurfa içinde güzel bir tur atabilirsiniz. Balıklıgöl’de balıkları besleyip, bol bol fotoğraf çektirebilir, sonrasında çiğköfteli, lahmacunlu, kebaplı, ciğerli zengin bir sofraya oturabilirsiniz. Hatta sıra gecesine katılıp güzel bir geceden hoş anılarla ayrılabilirsiniz.

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Cunda’ya Gitmek Kaç Para?

Aracın markası: Nissan Qashqai 1.6 DCIMotor ve Yakıt: 1.6 Dizel.Her yıl Haziran ayında Cunda’da Ultimate Cunda yarışlarına katılırız. Teamkronos tarafından düzenlenen Ultimate Cunda yarışları, bisiklet, yüzme ve koşu etaplarından oluşuyor....

İzmir’in Koşu Rotaları

KORDON BOYUİlk koşu alternatifi tabii ki Kordon boyu. Bir tarafınızda Alsancak, diğer tarafınızda Karşıyaka, ortada muhteşem bir deniz, açık bir gökyüzü... Mis gibi deniz kokusu, saçlarınızı okşayan imbat rüzgarı ve...

İzmir'den Bergama'ya Bir Yolculuk

Çalınan Tarih Bergamaİzmir’de hafif hafif soğurken, deniz hala ılıkken uçak biletleri ucuzlamaya başlar ve otel fiyatları da düşer. Sonbahar, yola çıkmak için gerçekten çok güzel bir zaman dilimidir. İstanbul ya...

Yarı Yıl Tatili İçin En İyi Rotalar

Çanakkale Şehitlik ZiyaretiGelin seyahate kuzeyden başlayalım ve hiç ihmal etmediğimiz bir şehri kış rotamıza alalım. Yakın dönem Türk tarihinde önemli bir yer tutan Çanakkale Şehitliği yarı yıl tatilinde çocuklarınız ile...