• Saturday, 20 April 2024

İzmir ve Eşsiz Güzelliklere Sahip Gezi Rotaları


Anadolu Yarımadası’nın batısında, Ege Denizi’nin kıyısında yer alan İzmir, yerli ve yabancı turistleri her mevsim ağırlamaya devam ediyor. Ege’nin incisi olarak ifade edilen İzmir’deki gezilecek yerler sunduğu pek çok farklı alternatif ile dikkat çekiyor. 8500 yıllık tarihin mirasını yaşatan antik yapıları, güneşle denizin buluştuğu plajları, yeşilin farklı tonlarının yer aldığı doğası ile büyülüyor. Su sporları, doğa yürüyüşleri, sağlıklı doğal kaynakları, müzeleri, antik kentleri ile farklı tatil seçeneklerine olanak sağlıyor. İzmir gezilecek yerler açısından sunduğu sayısız fırsatlarla ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim yaşatıyor. İzmir’in öne çıkan ilçelerini ve beldelerini keşfederek tatil planınıza dahil edebileceğiniz 10 keyifli yere göz atabilirsiniz.


Ege’nin Cennet Köşeleri: Çeşme ve Alaçatı

Kuzeyinde, batısında ve doğusunda Ege Denizi’nin uzandığı Çeşme, Ege’nin cennet köşelerinden biri olarak biliniyor. Yerli ve de yabancı ziyaretçileri doğasıyla kendine hayran bırakıyor. Renkli gece hayatıyla, çeşitli spor aktiviteleriyle, şifalı sularıyla, tarihi çeşmeleriyle, doğal koylarıyla, turkuaz deniziyle ve altın kumsallarıyla beğeni kazanıyor. Kolay ulaşım imkanlarıyla Ege’nin gözde bölgelerinden olan Çeşme’nin dünyaca ünlü plajları bulunuyor. İzmir çevresi gezilecek yerler içerisinde deniz keyfini doyasıya yaşayabileceğiniz güzel plajların yer aldığı bölgede eşsiz koylar da mevcut. Altınkum, Boyalık, Pırlanta, Ilıca ve Çark gibi ünlü plajlarda berrak denizin tadını çıkarmak mümkün. Gündüzleri denizde yüzerek ferahlama, geceleri renkli mekanlarda eğlenme seçenekleriyle bir günü dopdolu geçirme imkanı veriyor. Aya Yorgi Koyu ve Delikli Koy eşsiz doğasıyla göze çarpıyor. Sonbaharda da denize girilebilen Ilıca Plajı’nın şifalı, sıcak ve mineralli suları tatilcileri bölgeye çekiyor. Sakızlı dondurma, kumru ve kurabiye gibi özel tatların yer aldığı Çeşme’nin tarihi alanları da bulunuyor. 1508 yılında inşa edilen Çeşme Kalesi Osmanlı mimarisinin dikkat çeken yapılarından biri olarak karşınıza çıkıyor. Kaleye yakın bir konumda bulunan tarihi Kervansaray Osmanlı’nın görkemli mimari kültürünü yansıtıyor. Günümüzde otel olarak değerlendirilen yapı içerisinde konaklama ve alışveriş seçenekleri yer alıyor. Erythrai Antik Kenti Akropol Alanı ve tapınağıyla beğeni topluyor.


Çeşme’nin en gözde ilçelerinden biri olan Alaçatı da, mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Gerek yaz tatili gerekse kültürel etkinlikler için sıkça tercih edilen Alaçatı, masmavi denizi ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Alaçatı’ya yolunuz düştüğünde ilk hedef meşhur Alaçatı yel değirmenleri olabilir. Geçmişi 1800’lü yıllara dayanan değirmenler gün batımını seyretmek için eşsiz manzaralar sunuyor. Rüzgarı ile de adından sıkça söz ettiren Alaçatı, değirmenleri ile turistler için güzel bir fotoğraf çekimi imkanı da sağlıyor. Yel değirmenlerin akabinde Alaçatı Pazarı mutlaka rotanızda olmalı. Yiyecek, içecek, baharat, el yapımı ürünler, giysiler ve birbirinden özel takılar bu pazarda sizleri bekliyor. Etkinlik sebebi ile Alaçatı’ya uğrayacaksınız sevdiklerinizle birlikte sörf dersleri alabilirsiniz. Sörf derslerinin verildiği, el değmemiş koyları da bu sayede keşfedebilirsiniz. Delikli Koy bu anlamda fazlasıyla dikkat çekmektedir. Özgün renk tonu ve serinliği ile öne çıkan koyda oldukça pürüzsüz bir kum yapısı hakimdir. Burada sevdiklerinizle birlikte keyifli bir yaz tatilinin kapılarını arayabilirsiniz. Akşamın serin ve taze deniz havasını almak için ise Alaçatı Limanı’na gidebilirsiniz. Limanda yer alan kıyıda yürüyüş yapabilir, birbirinden devasa boyutlara sahip yatlara göz atabilirsiniz. Gece hayatı ile ünlü limanda aynı zamanda yemek yiyebilir, çeşitli aktivitelere de katılabilirsiniz.


Tarihi Kültür Mirası: Seferihisar

Mandalina cenneti olarak da ifade edilen, Sığacık bölgesi ile bilinen Seferihisar İzmir’in popüler tatil yerlerinden biri. Dört mevsim huzur dolu bir tatil vaat eden ilçenin sakin sokakları, özel mimari yapıları, antik kenti ve cana yakın insanları ziyaretçileri memnun etmeye devam ediyor. İzmir gezilecek yerler listesi içerisinde kesinlikle yer alması gereken noktalardan birisi de Sığacık. Tarihteki 12 İyon kentinden biri olan ilçenin balıkçı köyü Sığacık samimi ve sevimli bir gezi için oldukça uygun bir yer. 1522 yılında yapılan Sığacık Kalesi, içindeki eski yerleşim yeriyle beğeni topluyor. Taş evlerde yer alan restoranlar, kafeler ve oteller hem konaklama hem de yeme-içme seçenekleriyle karşınıza çıkıyor. Çevreye ait eserlerin bulunduğu Kültür Müzesi de kaleye yakın bir konumda yer alıyor. Seferihisar Teos Antik Kenti çok sayıda tarihi eseri günümüzde keşfetme imkanı sunuyor. Antik kente yakın Akropol, antik tiyatro, antik liman ve Dionysos Tapınağı ziyaretçileri tarihin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Mavi bayraklı plajları ile dikkat çeken bölgenin temiz ve sağlıklı bir tatil açısından sahip olduğu seçenekler oldukça fazla. Ekmeksiz, Akkum, Azmak, Akarca, Bahadır ve Ürkmez gibi farklı plajları bulunuyor. Seferihisar’ın meşhur mandalinasının tadına varmak isteyenleri Mandalina Festivali bekliyor. Sokak şenliklerinin ve de konserlerinin yer aldığı festival keyifli anlar yaşamayı mümkün kılıyor. Seferihisar İzmir civarı gezilecek yerler açısından sahip olduğu güzelliklerle tercih ediliyor.


Doğanın En Yeşil Hali: Ödemiş

İzmir’in güney doğusunda yer alan ve çam ormanlarıyla ilgi çekici bir doğaya sahip olan Ödemiş bölgenin önemli yerlerinden biridir. İzmir Ödemiş gezilecek yerler arasında sadece yaz turizmine değil kış turizmine de yönelik seçenekler bulunuyor. Bozdağ Kayak Merkezi snowboard ve kayak tesisleriyle ideal bir kış tatili fırsatı sunuyor. Yayla turizmi ile serin bir yaz imkanı veren Ödemiş yaylaları dikkat çekiyor. Gölcük, Elmabağ, Çamyayla, Bozdağ, Başova, Ayvacık ve Horzum yaylaları kalabalıktan uzak doğasıyla tercih ediliyor. Yamaç paraşütü, kamp, balıkçılık, dağcılık, su sporları gibi çeşitli doğa sporları ve aktivitelere uygun doğal kaynaklarıyla da tatilcilere farklı deneyimleri yaşatıyor. Ödemiş merkeze yakın olan Birgi, kültür turizmi açısından ön plana çıkıyor. Geçmişte Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış olan kentin medreselerini ve türbelerini ziyaret etmek, köy evleri arasında dolaşmak fotoğrafçılık ile ilgilenenleri tarihi ve doğal karelere götürüyor. Bedia Akartürk müzesi sanatçının ödüllerini, plaketlerini, kasetlerini, plaklarını, sahne kıyafetlerini, resimlerini gözler önüne seriyor. 1702’de yapılan Ödemiş Ulu Cami kuş sarayı ve ahşap cami direkleri ile inanç turizmine hizmet ediyor.


İzmir’in Kuzey Rüzgarı: Dikili

İzmir’in kuzeyinde, Ege Denizi kıyısında yer alan Dikili ilçesi, sahip olduğu doğal ve kültürel zenginliklerle göze çarpıyor. Mavi bayraklı plajlarıyla, antik kentleriyle ve sıcak kaplıcalarıyla beğeni kazanıyor. İzmir Dikili gezilecek yerler konusunda sağlık turizminden kültür turizmine kadar çeşitli seçenekleriyle her türlü tatile imkan veriyor. Yer altından doğal yollarla ortaya çıkan sıcak suların iyileştirici etkileriyle şifa bulmak isteyenler kaplıcaları tercih ediyor. Zeytindalı, Nebiler, Çamurlu ve Bademli kaplıcaları mineral zenginliği sayesinde cilt sağlığına iyi gelen çözümleriyle biliniyor. Dikili’nin çevreci halk plajları ve doğal koyları mavi sularıyla tatilcilerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Dikili halk plajı, Antur ve Hayıtlı plajları denize girmek için önde gelen yerlerin başında geliyor. Çandarlı Körfezi doğanın sakin ve huzurlu güzelliğini hissettiren görüntüsüyle dikkat çekiyor. Bademli Köyü’nde yer alan Garip Adası manzarası ve plajıyla kusursuz bir tatil keyfi vadediyor. Dikili açıklarındaki Kalem Adası mavi sularla kum plajları buluşturuyor. Pitane ve Atarneus Antik Kenti Helen öncesi döneme kadar uzanan tarihiyle geçmişin izlerini günümüze taşıyor. Nebiler Köyü’nde bulunan Aşıklar Şelalesi yürüyüşlerin yanı sıra yüzmeye, su sporları ve kamp yapmaya olanak sağlıyor. Ekolojik bir alan olarak bilinen Karagöl Tabiat Parkı krater gölü etrafındaki güzellikleriyle doğanın içinde bir gezi deneyimi vadediyor.


Roma’dan Günümüze: Menderes

Tarihi Roma dönemine uzanan Menderes İzmir’in güneyinde yer alan turistik bir ilçedir. Tarihi ve kültürel zenginliğin doğanın güzellikleriyle buluştuğu İzmir Menderes gezilecek yerler içerisinde Claros Antik Kenti başı çekiyor. Ahmetbeyli Plajı’na 2 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi yer İyon kenti olarak biliniyor. Claros’un kehanetleri ile de bilinen kentte yer alan buluntular, anıtlar ve tapınaklar tarihin kapılarını ziyaretçilere açıyor. Claros gibi İyon kenti olan Notion, Yeni Kolophon antik bölgesi antik tiyatrosuyla göze çarpıyor. Antik kente komşu Denizpınarı Ormaniçi Dinlenme Yeri denize yakın bir konumda kamp yapmaya imkan veriyor. Gümüldür, orman kampıyla huzurlu bir kamp arayanların tercihi oluyor. Kumsalı ve deniziyle doğanın saf güzelliği içerisinde çadır tatiline uygun koşullar sağlıyor. Menderes Kalemlik Plajı da kamp tatili için tercih edilen bölgelerin arasında yer alıyor. Kamp alanı meşe ve kızılçam ağaçlarıyla kaplı olan Kalemlik, denizde yüzmenin yanı sıra farklı su sporları ve aktivitelerine uygun olan doğasıyla dikkat çekiyor. İpekkum Plajı sığ denizi ve ince kumuyla yüzmek isteyenlere benzersiz bir deneyim sunuyor.


Mavi ve Yeşil İç İçe: Özdere

Menderes ilçesine bağlı olan Özdere uzun kıyı şeridiyle beğeni kazanan bir yer. Ahmetbeyli ile beraber 30 kilometre üzerinde bir uzunluğa sahip olan sahili, mavi ile yeşilin iç içe geçtiği özelliğiyle tercih ediliyor. Özdere plajları doğal kumsalları ve koyları ile samimi bir tatil için ideal koşullarıyla gün geçtikçe daha fazla ziyaretçinin rotasında yer almaya devam ediyor. Menderes’e yakın konumu dolayısıyla geniş kapsamlı bir tatil planına olanak sağlıyor. Mandalinasıyla ve üzümüyle güzel bir tat bırakan beldenin doğal güzelliklerinin ruhu doyuran etkileri de mevcut. İzmir Özdere gezilecek yerler denilince Menderes ile birlikte pek çok farklı seçeneği keşfetmek mümkün. Özdere seyahati boyunca Claros ve Kolophon antik kentlerini ziyaret imkanı buluyor. Antik İyon kentlerinin tarihi dokularıyla geçmişe doğru gizemli bir yolculuk sizleri bekliyor. Orman ve kumsalın aynı manzara içerisinde yer aldığı Kalemlik Plajı muhteşem kamp alanıyla ilgi görüyor. Kamp yaparken su sporlarıyla ilgilenenlere de çeşitli aktiviteler sunuyor. İzmir’in güney bölgesindeki Özdere tatili boyunca çevresindeki turistik bölgeler olarak Menderes ve Gümüldür gezilerinin de programa dahil edilmesi gerekiyor.


Çömlek Kültürünün Başkenti: Menemen

Menemen yemeğine ismini veren, çömlekçilik ürünleriyle meşhur olan, İzmir’in güzel ilçesi Menemen tarihiyle, mutfağıyla, doğasıyla rağbet görüyor. Sultaniye üzümü, emiralim çileği, çömlek yoğurdu ve menemeniyle doğal tatlara sahip ilçenin mutfak kültürü ilgi görüyor. Toprak ve kilin maharetli ellerde şekillendiği çömlek kültürü açısından da özel ürünleri bulunuyor. Eski yerleşim yerlerinden biri olan bölgenin çömlekçilik özelliği günümüzde de yaşamaya devam ediyor. Menemen seyahati sırasında çömlek atölyelerinin ziyareti ve çömlek yapımını izleme fırsatı ile tarihi mesleğin keşfi mümkün. İzmir Menemen gezilecek yerler arasında tarihi yapılar da ön plana çıkıyor. Cami ve hamamı ile külliyesi bulunan Taşhan tarihin derinliklerinde kullanılan ticaret ve konaklama merkezi olarak biliniyor. Tunç Çağı’ndan Bizans Dönemi’ne kadar eski kalıntıların görülebildiği Panaztepe antik yerleşim yeri olarak çeşitli tarihi buluntulara ev sahipliği yapıyor. İlçede bulunan eski yapılar arasında Papazın Evi, Agios Konstantinos Kilisesi, Temnos, Mühürlü Sultan Türbesi ön plana çıkan diğer yerler. Yürüyüş yapılabilen, bisiklet sürülebilen, olta balıkçılığı ile balık tutulabilen Karagöl Tabiat Parkı Yamanlar Dağı bölgesinde bulunuyor. Kamp ve piknik yapılabilen, sakin doğasıyla huzur veren Karagöl, tatil rotalarında yer alması gereken özel bir alan.


Mucize Canlıların Doğa Evi: Çiğli

Kuzeyinde Menemen, doğusunda Karşıyaka, güneyinde ve batısında İzmir Körfezi bulunan Çiğli doğaseverlerin dikkatini çeken bir ilçedir. Ulaşımı oldukça kolay olan Çiğli’nin doğal güzellikleri ziyaretçilere eşsiz bir tatil deneyimi sunuyor. İzmir Çiğli gezilecek yerler konusunda doğanın ve tarihin benzersiz uyumuyla harmanlanan alanlar dikkat çekiyor. Leukai Antik Kenti, İzmir Kuş Cenneti,Doğal Yaşam Parkı ve Çamaltı Tuzlası başlıca görülmesi gereken yerler. İzmir Doğal Yaşam Parkı binlerce ağaç türüne ve yüzlerce yabani hayvan türüne ev sahipliği yapan özel bir bölge. Tertemiz havasıyla, yemyeşil doğasıyla eşsiz bir ortamda nefes alabileceğiniz, dinlenebileceğiniz büyük bir alana sahip. Farklı bitki ve hayvan türleriyle ilgi gören tropikal merkezde bambaşka bir dünya sizleri bekliyor. İzmir Kuş Cenneti dünya kuşlarının başkenti olarak anılıyor. Serçe, saksağan, tepeli pelikan, flamingo, kırlangıç gibi pek çok farklı kuş türünün görülebileceği büyük alanda eşsiz fotoğraf kareleri yakalama imkanı bulunuyor. Yüzlerce kuş türünün gözlemlenebildiği kuş gözlem kuleleri, alanda gezerken kullanılabilen gezi bisikletleri ile çeşitli seçenekler eşliğinde doğanın mucize canlılarının keşfi sağlanıyor. Ülkemizin tuz ihtiyacını karşılayan Çamaltı Tuzlası harika görüntüsüyle büyülüyor. Kuş cennetinin yer aldığı alan Türkiye’nin en büyük deniz tuzlası olarak kabul ediliyor. Tarihiyle de beğeni kazanan Çiğli’de yer alan Lekuai Antik Kenti eski duvarları ve taşlarıyla geçmişin güzelliklerinin görülmesine imkan veriyor. İlk çağlardan beri var olan antik kentin günümüze ulaşan kalıntıları arasında dolaşırken tarih ile doğanın büyüleyici uyumunu hissetmek mümkün. İzmir ve çevresinde gezilecek yerler ile ilgili oluşturulan rotaya Çiğli’yi de eklemek isteyen doğaseverleri huzurlu bir tatil bekliyor.


Antik Çağ’dan Akdeniz’e: Foça

Antik çağda İyon yerleşim yerlerinden biri olan Foça, İzmir’in öne çıkan ilçelerinden biridir. İzmir’in kuzeyinde yer alan ilçe doğallığını koruyan bir bölge olarak biliniyor. Berrak denizi ile dalış ve yüzme için uygun koşullarıyla dikkat çeken Foça, yerli ve de yabancı turistlerin beğenisini kazanmaya devam ediyor. Akdeniz foklarının evi olan ilçenin balıkçı teknelerinin yer aldığı sahili ve nostaljik taş evlerin yer aldığı sokakları huzurlu bir gezi fırsatı sağlıyor. İzmir Foça’da gezilecek yerler Eski ve Yeni Foça olarak çeşitli alternatiflerle karşınıza çıkıyor. Kente ismini veren fok balıklarının yaşam alanı olan Siren Kayalıkları benzersiz görünümüyle göz alıyor. Eski Foça’da yer alan doğal kumsallarda yüzmenin yanı sıra kayalıkların sakin manzarası ve temiz havası da farklı bir deneyim sunuyor. Mavi bayraklı koyunda gün batımını seyredebileceğiniz Eski Foça’daki tekne turlarıyla ulaşılabilen Orak ve İncir Adası da benzersiz doğasıyla ilgi görüyor. Foça Adaları yakın konumlarıyla ve doğal özellikleriyle dingin bir gün geçirmenize olanak sağlıyor. Eski Foça Limanı, Beşkapılar Kalesi, Kybele Açık Hava Tapınağı, Athena Tapınağı, Foça Yel Değirmenleri, Fatih Cami, Kayalar Camisi ve Şeytan Hamamı gezilmesi tavsiye edilen önemli yerlerden sadece birkaçı. Foça Yeryüzü Pazarı organik meyvelerin, sebzelerin, zeytinyağının ve çeşitli doğal yiyeceğin yer aldığı bir alan. Yerel yeme ve içme kültürünün korunmasını amaçlayan pazarda yer alan organik ürünlerin de denenmesi tavsiye ediliyor. Doğal taş evleriyle dokusunu korumuş olan Kozbeyli Köyü de mola verilebilecek sakin bir yer. Dibek kahvesi ile sakin bir mola imkanı veren köyün sokaklarında yürürken doğanın sesini dinleme şansı bulunuyor.


Kıyamet Senaryolarının Başlangıcı: Şirince

Türkiye’nin en sevilen köyleri arasında yer alan Şirince, gerek tarihi dokusu gerek yeşil alanları ile ziyaretçi akınına uğruyor. İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan köy, yüksek tepelerin üzerinde kurulmuştur. Olağanüstü mimarilere sahip Rum evleri ve birbirinden lezzetli üzümleri ile gelen ziyaretçilerine keyifli bir keşif sunmaktadır. Bağcılığın oldukça geliştiği Şirince’de zeytincilik de oldukça yaygındır. Şeftali ve incir gibi birçok meyvenin lezzet kazandığı eşsiz bir doğa üzerine kurulmuştur.

Maya takvimine göre 12 Aralık 2012’de kıyametin kopması öne sürülüyordu. Bu inanışa göre o tarihte Şirince’de bulunan kişilerin hayatı kurtulacaktı. Bu efsaneler ile ünlenen Şirince, 321 metre yüksekliğindeki Maden Dağı ile de gelen turistleri büyülemektedir. Aynı zamanda Şirince şarap mahzenleri de turistlerin uğrak noktaları arasındadır. Keşif gezilerine mahzenler ile başlayabilir, Tiyatro Medresesi ve Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi ile devam edebilirsiniz. Hodri Meydan Tepesi’ne çıkabilir, köyün eşsiz manzarasına farklı bir açıdan bakabilirsiniz. Aziz John Baptist Kilisesi ve Nesin Matematik Köyü’ne de uğramadan Şirince’den ayrılmamanızı öneririz.

Şirince’ye yolunuz düştüğünde köy evlerini ziyaret edebilir, köyün dar sokaklarını keşfe çıkabilirsiniz. Özel lezzetlerin ve köy kahvaltılarının tadına bakabilir, sevdiklerinizle birlikte Şirince’nin sunduğu tüm güzelliklere tanık olabilirsiniz.

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
İzmir Araç Kiralama Seçenekleri

İzmir’i ziyaret eden insanların bir kısmı özel aracını bir kısmı ise uçak, otobüs gibi ulaşım seçeneklerini tercih etmektedir. Kentin her bölgesini gezmek isteyen ziyaretçiler için hem ulaşım kolaylığı açısından hem...

İzmir’in Koşu Rotaları

KORDON BOYUİlk koşu alternatifi tabii ki Kordon boyu. Bir tarafınızda Alsancak, diğer tarafınızda Karşıyaka, ortada muhteşem bir deniz, açık bir gökyüzü... Mis gibi deniz kokusu, saçlarınızı okşayan imbat rüzgarı ve...

9 Eylül’de Koşmak

Tatil kavramı kişiye göre değişir mi? ‘Değişir elbet’, dediğinizi duyar gibiyim. Kimisi yaylaya çıkmayı, kimi yurtdışına gitmeyi, kimi de her şey dahil bir otelde bir hafta boyunca yemeyi, havuz kenarında...

İzmir’in Saklı Cennetleri

Karagöl: Şehrin en bilinen ilçelerinden biri olan Bornova’da bulunuyor. Karagöl, merkezden yaklaşık 30 km uzaklıktaki Yamanlar Dağı’ nda bulunuyor. Bölgeye farklı rotalardan araçla veya yürüyerek ulaşmak mümkün. Gerçekten çok bilinmeyen...