• Tuesday, 16 April 2024

Otoyollar, araç kullanıcıları için oldukça önemli ve vazgeçilmez bir karayoludur. Yerleşim alanların dışında bulunan bu yollar şehirler arası ulaşımı sağlamak için oluşturulurlar. Her model ve sınıftan aracın girebildiği ve seyahat edebildiği türden bir karayoludur. Geliş ve gidiş yönü birbirinden tamamen ayrı şekilde kurgulanmıştır. Aralarında güvenliği sağlayacak boyutta bir boşluk vardır. Gidiş ve dönüş yönlerinin her ikisi de 3 ya da 4 şeritlidir. Özel bir kaplama ile hazırlanan yolları tüm bu özellikleri diğer yollardan ayırmaktadır. Kullanıcıların rahat bir şekilde araç kullanabilmeleri için genellikle az dönemeçli bir yapıya sahiptir. Başka yollarla kesişmediği için sadece bu yola konsantre olarak güvenli bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz. Otoyolların oluşturulma amacı belirlenmiş hız sınırları dahilinde hızlı ve güvenli bir şekilde trafik akışını sağlamaktır. 

Otoyollarının sürücülere sunduğu konfor ve rahatlıkla, yolculuklar daha keyifli ve güvenli olmaktadır. Tabi sürücülerin belirlenen otoyol kurallarına uymaları da gerekmektedir. Yaşam içinde her alanda belli başlı kurallar vardır. Toplum yaşantısının bir dengesi olarak kurgulanan bu kurallara herkesin eşit şekilde uyması gerekmektedir. Otoyol kuralları da önemli bir detay olduğundan her sene ihmal edilmeden takip edilmektedir. Dokay olarak sizlere hazırlamış olduğumuz bu yazımızda otoyol ve yeni otoyol hız sınırları hakkında bilgi paylaşmak istiyoruz. Ülkemizde var olan ve Edirne'den, Şanlıurfa’ya kadar uzanan otoyollarının hız sınırlarında değişiklikler gerçekleştirildi. 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla geçerli olan hız sınırları aşağıdaki gibidir. 

 

  • Edirne - İstanbul (Avrupa Otoyolu)
  • İstanbul - Ankara (Anadolu Otoyolu)
  • Niğde - Mersin - Şanlıurfa (Niğde - Tarsus bölümü ile Tarsus - Şanlıurfa bölümü)
  • Çeşme - İzmir - Aydın (Çeşme - İzmir bölümü ile İzmir - Aydın bölümleri)

Daha önce geçerli olan 120km/s hız sınırı 10km/s artırılarak 130km/s olarak güncellenmiştir. 

 

  • Kuzey Marmara (Sakarya - Kurtköy - Odayeri - Kınalı bölümü)
  • Malkara - Çanakkale
  • Gebze - İzmir / Menemen - Çandarlı
  • Ankara - Niğde

Daha önce geçerli olan 120km/s hız sınırı 20 km/s artırılarak 140 km/s olarak güncellenmiştir. 

 

  • Mevcut yolların dışında, yeni projelendirilecek ve yapımı devam eden otoyollarda da hizmete açıldıklarında 120km/s olan hız sınırına 20km/s eklenerek 140km/s olacak şekilde artırılacak.

 

  • 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla yapılan bu değişikliklerde yol standartları dikkate alınmıştır. Bu hız sınır değişikliği kapsamında otoyollardaki trafik işaretlemelerine yönelik çalışmalarda tamamlanmıştır.

 

 

Her gün binlerce aracın hareket halinde olduğu otoyollar ilgili gerçekleşen bu değişiklik 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren hayatımıza girdi. Sürücülerin kullandıkları otoyola göre 130km/s ve 140km/ssınırlarını dikkate alarak hareket etmeleri gerekiyor. Bu hız değerleri yapılabilecek en yüksek hız olarak belirlendi. Bazı kullanıcıların bu hız değerlerini yetersiz bulup yollarda daha fazla hız yapabilecekleri düşünüldüğünde tehlikeli bir duruma sebebiyet vereceklerini hatırlatmak isteriz. Dokay, her zaman yollarda ve hareket halinde olmanızı fakat bunu en güvenli şekilde yapmanızı temenni ediyor. Yapacağınız yolculuklarınızda Dokay’ dan kiralayacağınız araçlarınızda belirlenen yeni hız sınırları dahilinde güvenli ve konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz. 

 

Otoyolda Hız Sınırları Neden Önemli?

 

Otoyol hız sınırı 2022 yeni güncelleme ile değiştirildi. Birden fazla otoyol için çalışma yapıldı ve sonuç olarak iki ayrı hız sınırı tespit edildi. Bu çalışma otoyolların özellikleri ve kapasiteleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirildi. Tüm otoyollar ve bölünmüş yollar dikkate alınarak mevcut hız değerleri artırıldı. Sürücülerin daha önceki hız sınırlarına uyduğu gibi 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olan 130km/s ve 140km/s hız sınırlarına da uymaları gerekmektedir. Aksi takdirde yollarda bulunan takip sistemleri ile tespit edilerek ceza işlemine maruz kalırlar. Kuralları ihlal etmenin bir yaptırımı olarak karşımıza çıkan bu cezalar oldukça önemli. Son yıllarda geliştirilen metotla trafikte yediğiniz her ceza karnenize yazılıyor. Ehliyetlere getirilen puan sistemi ile bu olumsuz durumlar puanınızı kötü yönde etkiliyor. Tabii ki hepsinden daha önemli olan bir şey varsa o da can güvenliğinizdir. Tüm bu ceza yaptırımlarının dışında en önemli olan sizin ve araçtaki yakınlarınızın can güvenliğidir. Böyle bir durumda araç kullanırken yol hız sınırı haritası dikkate alınmalıdır. Her zaman hız sınırlarına uyarak yolculuk yapılmalı ve can güvenliğini riske atmadan güvenli bir şekilde yolculuk tamamlanmalıdır. 

 

Otobanda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Otoyolda yolculuk yaparken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunların başında elbette hız sınırı gelmektedir. Her otoyolun kendi özelliklerine göre belirlenen bir hız sınırı vardır. Sürücülerin yüksek ölçüde uyması gereken bu hız sınırları güvenlik açısından oldukça önemlidir. Peki otobanda hız sınırı kaç km? Bu sorunun cevabı 1 Temmuz 2022 tarihine kadar 120km/s iken bu tarihten itibaren 130km/sve 140km/s olacak şekilde değiştirildi. Mevcut yolların durumları ve özellikleri dikkate alınarak yapılan bu değişiklik tüm sürücülerin uyması gereken bir hız sınırıdır. Bunun dışında dikkat edilmesi gereken diğer önemli hususlar aşağıda şekildedir. 

 

  • Hız sınırına uymak
  • Kendi şeridinde kalmak
  • Sürüş mesafesini korumak
  • Şerit değiştirirken çok iyi kontrol etmek
  • Sinyallerini zamanında ve doğru şekilde vermek
  • Yol ayrımlarını ve katılımları dikkatli bir şekilde yapmak
  • Yola iyi odaklanmak ve panik yapmamak
  • Aracın kapasitesi kadar yolcu ve yük almak
  • Yola çıkmadan önce aracın tüm bakımlarını yaptırmak
  • Yolda yapılabilecek kontrollere karşı bütün evrakları tam olarak araçta bulundurmak

 

Otoban hız sınırı otomobil kullanıcıları için ne kadar önemliyse diğer taşıtlar içinde bir o kadar önemlidir. Farklı boyutlarda ve özelliklerdeki bu araçların, aynı yolu kullanırken birbirlerine saygılı ve anlayışlı olmaları gerekir. Araç kullanırken sürücülerin dönemsel olarak yorulduğunu veya gergin olduğunu söyleyebiliriz. Böyle anlarda özellikle dışarıdan gelişen herhangi bir durum sürücüde tepkilere yol açabiliyor. Fakat otoban ve otoyol gibi hız sınırının diğer yollara göre yüksek olduğu ve araç yoğunluğunun fazla olduğu bu yollarda, bu gibi durumlar her zaman tehlike yaratıyor. Araçların durmaları için belirtilen özel alanlar dışında sürücülerin araçlarını durdurmaya çalışması ya da diğer araçlarla tehlikeli bir konuma gelmesi yolda bulunan bütün araçları tehlikeye sokacaktır. Böyle olumsuz ve tehlikeli durumların yaşanmaması için herkesin kendi yoluyla ilgilenmesi ve diğer sürücülere saygılı olması gerekmektedir. 

 

Otoyol Hız Sınırı Cezaları

 

 

Otoyol hız sınırı cezaları, belirlenen hız sınırını aşan sürücülere uygulanan bir uygulamadır. Sürücünün kat ettiği her yolun belirli bir hız sınırı vardır. Buna karşılık aşılan hız sınırlarına yönelik uygulanan bir para cezası vardır. Otobanda hız sınırı ne kadar sorusuna, 2022 için hız sınırları 130km/sve 140km/solarak belirlenirken, cezalar için kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Şu an yüzde 10 ile 30 arasında yapılan hız aşımlarında uygulanan bir para cezası olduğunu belirtebiliriz. Trafikte herhangi bir sebepten ya da hız sınırı aşımından yediğiniz cezaları E-Devlet’e girerek görebilirsiniz. E-Devlet / Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama başlığı altında ceza sorgulaması yapabilirsiniz. Sürücü cezasını geciktirmeden hatta erken ödeme yaparsa sistemden bir indirim uygulaması alma şansı da var. Sürücüler kendi E-Devlet bilgileri ile yukarıda belirttiğimiz sayfayı ziyaret ederek ceza durumlarını öğrenebilirler. 

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Yapay zekâ ile araç kiralama sektöründe ne gibi gelişmeler olacak?

Teknoloji; akıllı telefonlar, yenilenebilir enerji gibi sayısız ilerlemeyi beraberinde getiren inanılmaz bir değişim aracıdır. Yapay zeka ise günümüzde teknolojinin ulaştığı son noktalardan biri olarak kabul edilebilir. Yapay zekanın etkili olduğu...

2022 Güncel Otoban ve Otoyol Hız Sınırları

Otoyollarının sürücülere sunduğu konfor ve rahatlıkla, yolculuklar daha keyifli ve güvenli olmaktadır. Tabi sürücülerin belirlenen otoyol kurallarına uymaları da gerekmektedir. Yaşam içinde her alanda belli başlı kurallar vardır. Toplum yaşantısının...

2022'nin En Çok Satan Otomobilleri

2022 için de aynı şekilde yapılan ve paylaşılan bu bilgileri, Dokay Rent a Car olarak sizler için bu yazımızda paylaşacağız. Ülkemizde her yıl binlerce araç alış-verişi yapılmakta. Bunların arasında sıfırla...