• Saturday, 27 April 2024

İkame araç uygulaması kasko yaptıran herkesin sahip olduğu bir haktır. Aracınıza kasko yaptırırken dikkat etmeniz gereken en önemli konuların başında gelir. Tüm detayları ile incelenerek takip edilmesi gerekir. Peki bu kadar önemli olan ikame araç nedir

Aracın herhangi bir kazaya karışma durumunda, tarafsız bir eksper tarafından kontrol edilerek hasar tespiti yapılır. Yapılan incelemeler sonucunda aracın trafiğe çıkamayacağı raporu verilirse, kasko şirketi tarafından araç sahibine kendi aracı tamir edilene kadar bir araç temin edilir. Kullanıcıya geçici bir süreliğine verilen bu araca ikame araç denir. Temin edilen bu ikame aracı sürücünün aracına yakın özelliklere sahip bir araç olması gerekir. Modeli, sınıfı ve teknik özellikleri ile sürücünün kendi aracına en yakın model olacak şekilde belirlenir.


Aracı hasar gören sürücülerin ikame araç kullanma hakkı vardır. Fakat her hasarda ikame araç verilmez. Bir kazadan sonra yapılan eksper incelemesi ile belirli hasarların üzerinde bir durum tespiti yapılırsa araç sahibine ikame araç verilir. Aracın hasarları sadece çizik, küçük vuruk, boya hasarı v.b. aracın sürüş aksamına zarar vermeyecek şekilde olan hasarlar ise ikame araç verilmez. Bu uygulamada esas olan detay, kazaya karışan aracın sürülemez durumda olması, kullanılamaz bir halde olması ya da kullanılacak durumda olması fakat kullanılması durumunda tehlikeye yol açacak bir halde olmasıdır. İkame araç kullanım hakkınızın olup olmadığını ve kullanım şartlarını kasko poliçenizde görebilirsiniz. Bu sebeple aracınıza kasko yaptırırken sigorta şirketinin size sunduğu tüm hizmetleri ve detaylarının incelemelisiniz. Hangi hizmetler sunuluyor, ne kadar süreliğine kullanım sağlanıyor gibi detayları gözden kaçırmamalısınız. Aksi takdirde aracınıza yaptırdığınız kasko sizi güvende hissettirir fakat kaza gibi olumsuz bir durum yaşadığınızda olmasını beklediğiniz şeyler gerçekleşmezse yanlış bir işlem yaptığınızı fark edersiniz ancak artık çok geçtir. Böyle kötü durumlar yaşamamak için poliçenizi detaylı bir şekilde inceleyerek imzalamalısınız. Dokay Rent a Car olarak sizlere bu yazımızda ikame aracın önemini ve kullanım şartlarını anlatmak istiyoruz.

 

İkame Araç Uygulamasından Yararlanmak için Gerekli Olan Şartlar

Sahip olduğumuz birçok hizmette ve uygulamada daha öncesinden yaptığımız bir anlaşma vardır diyebiliriz. Özellikle satın alınan hizmetler için muhakkak böyledir dersek yanlış olmaz. Bu doğrultuda ikame araç uygulamasından yararlanmak için de sahip olmanız gereken birtakım şartlar vardır. Belirtilen ve istenilen ikame araç şartları aşağıdaki gibidir:

 

          •         İkame araç temini gerçekleşebilmesi için konu olan aracın; trafikte hareket halindeyken ve sigorta teminatları kapsamında hasar almış olması gerekir. Oluşan hasarı tarafsız bir eksper gözlemler ve aracın kullanılamaz halde olduğunu belirtir ise ikame araç verilir. Tüm bu süreç sonrasında poliçe kapsamındaki hasar sonrası destek hizmeti devreye girerek sigortalıya ikame araç temin edilir. Sigortalıların ikame araç alamayacağı durumlarda vardır. Örneğin; araç park durumundayken ya da beklerken gerçekleşen bir hasar durumunda ikame araç uygulaması geçerli değildir.

          •         İncelemeler sonucunda sigortalıya verilmesine karar verilen ikame araç, poliçede yer alan süre zarfında teslim edilir. Bu süre 24 saat ile 48 saat arasında değişebilir. Bu bilgi poliçe detaylarında yer alır.  İkame araç teslim günleri arasında, araç servislerinin çalışmadığı pazar günleri dahil değildir.

          •         Hasar gören araçla ilgili olarak, eksper ve servisin bakım süresi için anlaşma sağlaması gerekir. Buna göre ikame aracın temin süresi belirlenir. Tüm bu işlemlerden sonra aracın bağlı olduğu sigorta şirketine gerekli olan bilgiler iletilir ve ikame aracın temin süreci başlatılır. 

          •         Hasarlı aracın tamir işlemleri öngörülen süreden önce biterse, ikame araç bekletilmeden sigorta şirketine teslim edilmelidir.

          •         Sigortalı bir yıl içerisinde ikame araç hizmetinden en fazla iki defa faydalanabilir.

          •         Sigorta firmaları böyle durumlar için bir araç kiralama firmasıyla anlaşmalıdır. Sigortalıya ikame araç gerektiği durumlarda anlaşmalı araç kiralama firmasından temin edilir.

          •         Temin edilen araç, sigortalının sahip olduğu hasar gören aracına yakın özelliklerde olması gerekir.

          •         Poliçe detaylarına göre; ikame araç gerektiğinde araç kiralama firmasında uygun bir araç bulunmadığı takdirde, sigortalı kendi imkanlarıyla bir araç temin eder. Bu aracın masrafları sigorta şirketi tarafından fatura veya günlük kiralama bedeli olacak şekilde karşılanır.

          •         Sigortalıya temin edilen ikame aracın kullanım süresi dolduğunda yine aynı ilde teslim edilmesi gerekir.

          •         Sigorta sahibi, ikame aracı servisin ve eksperin belirlediği sürede teslim etmezse veya daha geç teslim ederse, aşım süresi bedeli öder.

          •         İkame aracı kullanırken herhangi bir trafik cezası yazılırsa ve köprü, otoyol gibi ücretli yollardan geçilirse ödemeler sigorta sahibine aittir.

          •         İkame araç hizmetinden yararlanabilmek için kasko poliçesinde bulunan kapsamlar gerekmektedir. Bu kapsamlar dışında gerçekleşen olaylarda ikame araç hizmeti verilmez.

 

İkame Araç Ne Kadar Süre Kullanılır?

Sigorta yaptırdığınız aracınız hasar aldığında, sigorta şirketine başvuru yaparak ikame araç talebinde bulunabilirsiniz. Poliçe kapsam detaylarına göre de bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Aracınıza sigorta yaptırırken böyle durumlarda mağdur olmamak için araç ikame teminatı olup olmadığına dikkat etmelisiniz. İkame araç hizmeti, aracınızla yaşadığınız bir kaza ve hasar sonrasında araçsız kalmanızı önler. Temin edilen ikame araçlarında bir kullanım süresi vardır. Bu zaman eksper ve servisin aracınız için belirledikleri servis süresine göre değişir. Örneğin; aracınızın tamir süresi on beş gün ise ikame aracını da bu süre boyunca kullanabilirsiniz. Hasar tespitin eksper ve servis aracın ne kadar sürede temin edilip kullanıma hazır hale geleceğini belirtir ve bu süre için sigortalıya ikame araç temin edilir. İkame araç temin süresi genellikle on ile on beş gün içindir. Temin işlemi genellikle ilk 24 ile 48 saat içinde gerçekleşir. Sigortalı belirtilen süre zarfında ikame aracı kullanır ve zamanı geldiğinde belirtilen araç kiralama firmasına teslim eder. Aracın teslim yeri de aynı ilde olmalıdır.

 

Kasko ve İkame Araç Kullanımı

Aracınız için yaptıracağınız kasko sigortasının sizlere birçok avantajı bulunmaktadır. Aracınızı bir kazaya karışması ya da bir şekilde hasar alması durumunda kasko kapsamında olan bütün detaylar işleme alınarak sigortanız tarafından karşılanır. İkame araç uygulaması de yine kasko sigortalarında bulunan hasar sonrası destek hizmetidir. Sigortalının yaşadığı herhangi bir kaza sonrası aracı kullanılmaz haldeyken araçsız kalmaması adına temin edilir. Kasko ikame araç uygulaması, aktif bir şekilde kullanıldığı takdirde kaskoyu bozar mı diye merak edilen bir konudur? Bu sorunun cevabı hayır, ikame araç kullanımı kaskoyu bozmaz.  Bu hizmetten yararlanabilmeniz için kasko kapsamında olması gerekir ve bu da size verilen bir hak olduğundan ikame araç uygulamasından rahatlıkla yaralanabilirsiniz. İkame araç hizmetinden yararlanabilmek için mutlaka poliçenizde bu detayın bulunması gerekir. Aksi takdirde hizmetten yararlanamazsınız. Zorunlu trafik sigortası gibi poliçelerde kapsam dışı kalan ikame araç hizmetinin, kullanım koşulları ve özel şartları da sigorta şirketleri ile belirlenir. İkame araç uygulaması araçlarına kasko sigortası yaptıran sigortalılara güvence bir hizmet olarak sunulur. İkame araç uygulaması, yaşanılan herhangi olumsuz bir durum karşısında sigortalının mağdur olmaması için verilen hasar destek hizmetidir diyebiliriz. Tüm bu bilgilere ek olarak kiralık araç kaskosu hakkında geniş bilgi edinmek için daha önce hazırladığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Filo Araç Kiralama Fiyatları Neye Göre Değişir?

Firmaların, çalışanlarına işlerini eksiksiz ve yüksek kalitede gerçekleştirebilmeleri için araç kiralama firmalarından aldıkları profesyonel bir hizmettir tanımı, filo araç kiralama nedir sorusuna karşılık cevap olarak verilebilir. Firmalar çoğu zaman kendi...

Kiralık Araç Kaskosu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Peki nedir bu kasko?Kasko; Türkçeye, İtalyancadan geçen bir kelimedir. Kelimenin aslı “casko” şeklindedir. Casko kelimesi ise düşüş anlamına gelen “cascare” kelimesinden türemiştir. Kaskoyu daha geniş bir şekilde tanımlamak gerekirse tanımı...

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet Yenileme İçin Yapılacak İşlemlerResmi işlemlerin hepsinde olduğu gibi ehliyet yenilemede de yapmanız gereken birtakım işlemler vardır. Öncelikle geçerli olan bir ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. Sonrasında, ALO 199 hattından veya...

Araç Arıza İşaretleri ve Anlamları

 Ön sis lambası uyarısı: Aracın ön tarafında bulunan sis lambalarının açık olduğunu gösterir.   Arka sis lambası uyarısı: Aracın arkasında bulunan sis lambalarının açık olduğunu gösterir  Dörtlüler açık: Aracın dörtlü sinyalinin açık...