• Thursday, 21 November 2024

Güncelleme : 10 Eylül 2022

Hızlı Geçiş Sistemi, boğazda bulunan köprülerden ve otoyollardan geçiş yapan araçların, gişelerde bulunan frekans tanımlama sistemi ile geçiş ücretlerini tahsis ettiği bir ödeme sistemidir. Hızlı Geçiş Sistemine 2012 yılında geçiş yapılmıştır. Ödeme alınan bu noktalarda önceki yıllarda araçlar geçiş yaparken sürücüler ödemeyi nakit şekilde yapıyorlardı. Ancak geçen yıllar içerisinde artan araç sayısı ve oluşan trafik yoğunluğu ile daha hızlı olabilecek çözümler arandı. Sürücülerin nakit olarak ödeme yapması yerine araçlar gişelerden geçerken otomatik bir şekilde ödeme yapması sistemine geçildi. OGS, araçların içinde bulunan bir cihaz ile çalışıyordu. Araçlar belirlenen gişelerden geçiş yaparken sistem devreye girerek belirlenen miktarı bakiyeden çekiyordu. Pratik olan bu yöntem çok kişi tarafından kullanıldı. Ancak cihazın maliyeti ve farklı sebepler yüzünden başka bir otomatik ödeme sistemine geçiş yapılmak istendi ve 2012 yılında hızlı geçiş sistemi devreye girdi. Belirli bir süre iki sistem birlikte kullanıldı ancak son zamanlarda sadece HGS kullanılmaktadır. Hızlı Geçiş Sisteminin avantajların başında malzeme maliyetinin düşük olması, kolay üretilebilir olması gibi önemli maddeler geliyor. Hızlı Geçiş Sisteminden önce OGS ile birlikte kullanılan KGS de vardı. Kartlı Geçiş Sistemi, elinizde bulunan karta daha önceden yüklediğiniz bakiyeden ücret alınması işlemidir. Sürücü gişeye geldiğinde aracını durdurarak cihaza kartı uzatıp okumasını sağlar ve geçiş hakkı kazanır. Bu ödeme sisteminde de nakitte olduğu gibi durmak gerektiğinden ve bu da kuyruklara neden olduğundan bir süre sonra kullanımdan kaldırılmıştır. Bütün bu ödeme yöntemlerinden günümüzde kullanılan sadece hızlı geçiş sistemidir. 


Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Hızlı Geçiş Sistemi nedir? sorusuna cevap olarak; 2012 yılından itibaren kullanılmaya başlanan, boğaz köprülerinden ve otoyollardan geçiş yapan araçların radyo frekansı ile tanımlama (RFID) yaparak ödeme yapmasını sağlayan bir ücretlendirme sistemidir. Hızlı Geçiş Sisteminin çalışma prensibi, köprülerde ve otoyollarda bulunan gişelere yerleştirilmiş antenlerin, araçlarda bulunan HGS kartlarını okuması şeklindedir. Hızlı geçiş kartları rahat okunabilmesi için aracın ön camında üst kısımlara yapıştırılmalıdır. Üzerinde ve yakınında okumaya engel olabilecek başka bir şey bulunmamalıdır. Sürücü, araçla gişeye yaklaştığında yavaşlamalı ve sistemin HGS kartından okuma yapıp ödemeyi almasını beklemelidir. Tüm bu işlemler tamamlandığında sürücü sorunsuz bir şekilde yoluna devam edebilir. Eğer geçiş esnasında frekans okuması gerçekleşmeden gişeden geçilirse ihlalli geçiş yapılmış olur. Bu durumu www.turkiye.gov.tr ‘ye (e-devlet) araç sürücüsü ve HGS sahibi bilgileri ile girerek görebilirsiniz. Eğer HGS’de hiç kaydınız yok ise ve bu gişelerden geçiş yaptıysanız, buradaki kameralar sayesinde aracınızın ve plakanızın fotoğrafı çekilir ve ceza yazılır. Bu cezayı da yine e-devlet üzerinden sorgulama yaparak görebilirsiniz.

 

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Sorgulama Nasıl Yapılır?

Günümüzde boğaz köprülerinde ve otoyollarda kullanılan ve tek ödeme yöntemi olan hızlı geçiş sisteminin tüm sürücüler tarafından bilinmesi gereken birtakım detayları vardır. Dokay Rent a Car olarak sizlerle bu detayları paylaşmak istiyoruz. Kullanan veya ileride kullanma ihtimali olan herkes için önemli olduğunu düşündüğümüz bu bilgiler, hızlı geçiş sistemi sorgulama ve önemli detaylarıdır. Gişelerden geçiş yaparken HGS kartınızın okunması, ücretin çekilmesi, ücretin karşılanmaması, HGS başvurusu, HGS iptali gibi konuları nasıl ve nereden yapabileceğinizi aşağıdaki metinde bulabilirsiniz.

 

Herhangi bir şekilde yapılan ihlalli geçişleri görmek için izlenecek yol:

 

  1. E-devlet adresine gerçek kişi bilgileri ile giriş yapmak.
  2. Kurumlarlardan PTT ‘yi seçmek.
  3. Gelen ekranda Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi) başlığını seçmek.
  4.  Gelen ekranda eğer geçmişte ihlalli bir geçiş yaptıysanız görüntülenir, eğer görüntülenen bir bilgi yok ise ihlalli bir geçişiniz yok demektedir.

 

Hızlı Geçiş Sistemini kullanarak geçmişte yapmış olduğunu tüm geçişleri görmek için izlenecek yol :

  1. E-devlet adresine gerçek kişi bilgileri ile giriş yapmak.
  2. Kurumlarlardan PTT ‘yi seçmek.
  3. Gelen ekranda Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Geçiş Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi) başlığını seçmek.
  4. Sonraki ekranda daha önce yapmış olduğunuz geçişleri tarihi ve saati ile birlikte hangi gişe olduğunu da belirten bir detay ile görüntüleyebilirsiniz.

 

Sürücülerin Hgs ile ilgili yapabilecekleri bütün işlemler (gerçek ve tüzel) e-devlet sisteminde mevcuttur. Ptt sayfasından ulaşabileceğiniz tüm bu işlemlerin başlıkları aşağıdaki gibidir.

 

HGS Bakiye Yükleme (Gerçek Kişi): Hgs kart sahiplerinin gişelerden geçiş yaparken hgs etiketlerinden çekilecek olan miktarı yükleme işlemini yapabilecekleri ekran.

 

HGS Bakiye Yükleme (Tüzel Kişi): Hgs sistemini kullanan ve sistemde kayıtlı olan (şirket, dernek, vakıf, sendika) bilgilerle giriş yaparak gişelerden geçiş yaparken hgs etiketlerinden çekilecek olan miktarı yükleme işlemini yapabilecekleri ekran.

 

HGS İptal Başvurusu (Gerçek Kişi): Daha önce alınmış olan hızlı geçiş sisteminin iptal edilmesi için başvuru yapılan ekran.

 

HGS İptal Başvurusu (Tüzel Kişi): Şirket, dernek, vakıf veya sendikanın sahip olduğu hızlı geçiş sisteminin iptal edilmesi için başvuru yapılan ekran.

 

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Geçiş Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi): İsminize kayıtlı olan hgs kartı ile yapılmış olan köprü ve otoyol geçişlerini görüntülemeye yarayan ekran.

 

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Geçiş Bilgileri Sorgulama (Tüzel Kişi): Şirket, dernek, vakıf veya sendikanın sahip olduğu hızlı geçiş kartı ile yapılmış olan köprü ve otoyol geçişlerini görüntülemeye yarayan ekran.

 

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi): İsminize kayıtlı olan hgs kartı ile ihlalli bir şekilde yapılmış olan köprü ve otoyol geçişlerini görüntülemeye yarayan ekran.

 

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama (Tüzel Kişi): Şirket, dernek, vakıf veya sendikanın sahip olduğu hızlı geçiş kartı ile ihlalli bir şekilde yapılmış olan köprü ve otoyol geçişlerini görüntülemeye yarayan ekran.

 

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi): İsminize kayıtlı olan hgs sistemi hesaplarınızın detaylı bilgilerini görüntüleme yapabildiğiniz ekran.

 

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama (Tüzel Kişi): Şirket, dernek, vakıf veya sendikanın sahip olduğu hızlı geçiş sistemi hesaplarının detaylı bilgilerini görüntüleme yapılabildiği ekran.

 

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Ücreti

Hızlı geçiş sistemi ücreti sabit değildir. Her yolun ve köprünün ücreti farklıdır ve geçtiğiniz yol için belirlenen fiyat ne ise hgs sisteminden o meblağ çekilir. Gişeden geçiş yaparken hemen yan tarafta, sistemden çekilen miktarın yazdığı bir ekran bulunur. Sürücüler buradan ne kadar ödeme yaptıklarını görebilir. Bu esnada ekranı görmeyen sürücüler, internet bankacılığına girerek (her bankada mevcuttur) buradan;

Ödemeler / Hızlı geçiş sistemi / Hareket izleme dedikten sonra görüntülemek istedikleri tarih aralığını seçerek ödenen ücretleri görebilir. Hızlı geçiş sistemi  kullanırken içinde para olması gerekmektedir. Sürücülerin bu sisteme para aktarmak için kullanabilecekleri birkaç yol bulunuyor.

 

  1. Hgs sistemini kredi kartına bağlamak. Bu şekilde kartta limit olduğu sürece geçişlerde kredi kartından anlık çekim sağlanarak ödeme yapılır.
  2. Hgs sistemini sahip olunan bir banka hesabına bağlamak. İstenilen günde ve limitte otomatik olarak para transferi yapabilmek. Bu işlemde hgs sistemindeki meblağ  belirli bir limitin altına düştüğünde otomatik olarak belirtilen miktar hesaptan transfer yapılabilmektedir.
  3. Çok yaygın olmamakla birlikte bazı gişelerde hgs sistemi olmayan sürücüler için nakit ödeme gerçekleştiriliyor. Fakat genel olarak araçlarda hgs sistemi olması gerekmektedir.

 

Gişeden geçiş yaparken herhangi bir sebepten ödeme yapılmadan geçildiği takdirde, 15 gün içinde ödeme yapılması şartıyla  aracın geçmesine izin verilir. Sürücü bu on beş gün içinde ödemeyi yapması gerekir. Aksi takdirde cezai işlem uygulanır.

 

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Şehir Yaşamı İçin 10 İdeal Araba

Şehir yaşamında park yeri bulma, trafik yoğunluğu ve kısa mesafeli sürüş gibi sorunlarla mücadele etmek oldukça zordur. Bu nedenle şehir yaşamı için ideal bir araba bulmak adeta bir zorunluluktur. İşte,...

Filo Araç Kiralama Fiyatları Neye Göre Değişir?

Firmaların, çalışanlarına işlerini eksiksiz ve yüksek kalitede gerçekleştirebilmeleri için araç kiralama firmalarından aldıkları profesyonel bir hizmettir tanımı, filo araç kiralama nedir sorusuna karşılık cevap olarak verilebilir. Firmalar çoğu zaman kendi...

Otomobil Muayene Ücretleri 2024

Tüm bu detaylar ile kullanıcılar her yıl güncellendiği için otomobil muayene ücretleri ne kadar diye merak etmektedir. Birçok hizmette olduğu gibi otomobil muayenesinin de belli bir ücreti bulunmaktadır. Yetkili kurumlar tarafından...

Sıfır Araç İlk Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sıfır araçlar fabrika çıkışlı ve daha önce kullanılmamış araçlardır. Bütün donanımı sıfır olarak sunulan, içi tertemiz, markasına ve modeline göre jelatinli, ilk sizin kullandığınız araçlardır. Dolayısıyla; hem içi hem de...