• Friday, 26 April 2024

Otomobil muayenesi, trafiğe çıkan motorlu araçların kullanıma uygun olup olmadığının kontrol edilmesidir. Yılda en az bir defa yaptırılması gerekmektedir. Araçlar, kaza gibi olumsuz durumların sonrasında özel muayeneye de girebilmektedir. Kullanıcıların yılda en az bir kere yaptırmaları gereken otomobil muayenesinde, teknik aksanının yeterliliği ve sigorta, ruhsat gibi aracın yasal detaylarına bakılmaktadır. 

Tüm bu detaylar ile kullanıcılar her yıl güncellendiği için otomobil muayene ücretleri ne kadar diye merak etmektedir. Birçok hizmette olduğu gibi otomobil muayenesinin de belli bir ücreti bulunmaktadır. Yetkili kurumlar tarafından açıklanan otomobil muayene ücretleri 2022 tutarları aşağıdaki gibidir:

 

2022 Araç Muayene Ücretleri 
Araç Türü 

Ücret

(KDV Dahil)

Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork507,40TL
Otobüs, kamyon, çekici ve tanker685,58TL
Traktör (römorklu-römorksuz), motosiklet, motorlu bisiklet258,42TL

 

Araç sahipleri 2022 yılı içerisinde yukarıda belirtilen fiyatlar ile araçlarını muayene istasyonlarına götürerek gerekli işlemleri yaptırabilirler. Mutlaka yaptırılması gereken bu uygulama için neler gerekli ve muayene esnasında neler yapılıyor?  Dokay olarak, tüm bu soruları ve cevaplarını sizler için araştırarak bu yazıyı hazırlamak istedik. Fiyatlar her yıl güncellenmekle birlikte yapılan işlemler hemen hemen aynıdır diyebiliriz. 

 

Araç sahibi bir kişi zamanı geldiğinde muayene işlemlerini yaptırmak için harekete geçmelidir. Bu işlemin belirli aşamaları vardır. Gitmeden önce yapmanız gereken ve dikkat etmeniz gereken birtakım detaylar da vardır. Aracınız segmentine ve modeline göre yapılacak işlemler ve fiyatlar değişiklik göstermektedir. Örneğin; egzoz muayene ücreti 2022 otomobil olarak belirlenir ve her araç için aynıdır. Fakat diğer işlemlerde farklılık gösteren işlem tutarları mevcuttur. Farklı modellerde yapılan muayene işlemleri aracın teknik aksamına ve kullanım özelliklerine göre belirlendiği için muayene ücretleri de farklılık göstermektedir. 

 

Otomobil Muayenesinde Nelere Bakılır?
 

 

Her yıl gerçekleşen otomobil muayenesinde neler yapıldığı nerelere bakıldığı detayları herkes tarafından merak konusudur. Aracın türüne göre detaylar değişebilir fakat genel olarak her araçta bakılan belli başlı konular vardır. Ve bu işlemlerin hepsi otomobil muayene ücreti dahilindedir.

 

Bu işlemler aşağıdaki gibidir. 

  1. Araç tanımlama işlemi: Araç muayenesine başlamadan önce aracın kullanıma uygun olduğundan emin olmak için yapılan plaka, ruhsat, şase numarası ve sigorta belgeleri gibi önemli detaylara bakılır.
  2. Fren sistemi: Frenler, araçların sürüş esnasında hem araç içindeki hem de trafikteki diğer araçlar ve yayalar için oldukça önemli bir konudur. Aracın güvenlik merkezidir diyebiliriz. Bu kadar önemli olan frenler muayene esnasında detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bu işlem günümüzde bilgisayar teknolojisi ile hızlı ve detaylı bir şekilde yapılmaktadır.
  3. Motor kontrolü: Motor, aracın en önemli parçalarının başında gelmektedir. Bu sebeple motor ve bileşenleri çok dikkatli ve detaylı bir incelemeden geçer. Herhangi bir hasar veya sızıntı var mı diye kontrol edilir? Yakıt deposu, egzoz, şanzıman, soğutma sıvısı, akü ve emisyon sistemi gibi önemli bileşenleri detaylı bir şekilde incelenir.
  4. Lastikler ve jantlar: Aracın sürüş esnasında yol tutuşunu ve güvenliğini önemli bir şekilde etkileyen diğer bir detayda lastiklerdir. Fiziksel olarak delik ve aşınma gibi güvenlik zafiyeti oluşturabilecek durumlar kontrol edilir. Gerekirse araç ile test sürüşü yapılır.
  5. Farlar: Kullanıcıların seyir halinde olmazsa olmazı olan farlar araç muayenesinde kontrol edilir. Bu işlemde farların açıları ve sundukları görüş kalitesi kontrol edilerek muayeneden geçirilir.
  6. Şasi kontrolü: Şasi kontrolünde aracın; aksları, helezon yayları, amortisörleri, egzoz sistemi ve motorda bir aşınma, yıpranma var mı diye kontrol edilir.
  7. Araç içi kontroller: Aracın dışında ve altında bulunan önemli aksanların dışında içinde de bir o kadar önemli olan bazı noktalar bulunmaktadır. Sürüş esnasında güvenliğimiz için oldukça önemli olan emniyet kemerlerinin hepsi çalışır durumda olmalıdır. Aracın ön panelinde bulunan sistemler, direksiyon, vites kolu, el freni gibi araçların kesinlikle eksiksiz çalışır durumda olması gerekir. Camlarda görüşü etkileyecek boyutta çizik veya çatlak olmamalıdır. Aynalar tam ve görüşü doğru biçimde yansıtır şekilde çalışmalıdır. Ön ve arka cam temizleme sistemi kusursuz çalışıyor olmalıdır.

 

Otomobil Muayenesine Gitmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

 

Otomobilinizin muayenesini yaptırmak kadar öncesinde neler yapmanız gerektiğini bilmenizde bir o kadar önemlidir. Aracın muayeneden geçebilmesi ve hatta muayeneye girebilmesi için zorunlu olan birtakım detaylar vardır. Öncelikle muayeneye gidecek olan aracın hiçbir şekilde cezası olmaması gerekir. Aksi takdirde aracınız muayeneye alınmaz. Bu şekilde olumsuz bir durum yaşamamak için araç üzerinde vergi veya ceza olmaması durumuna çok dikkat etmek gerekmektedir. Muayeneye gitmeden önce bu kontrolleri yaparak eğer varsa bütün cezaları ödemeniz gerekmektedir. Aracın üzerinde bir ceza olup olmadığını e-devlet sisteminden öğrenebilirsiniz. Kendinize ait bilgiler ile www.turkiye.gov.tr ‘ye giriş yaptıktan sonra Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi) başlığına giderek ve araç plakasını yazarak kayıtlı bir ceza olup olmadığını rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Eğer bir ceza var ise öncelikle bu cezayı ödemelisiniz. Sonrasında muayene için randevu almanız gerekmektedir. Otomobil muayene randevunuzu e-devlet üzerinden ya da bu işlemi yapan TÜVTÜRK ‘ün kendi web sitesinden alabilirsiniz. Randevu aldıktan sonra belirtilen tarihte ve saatte aracınızı eksiksiz bir şekilde muayene alanına götürmeniz gerekir. Muayeneye götürülen araçlarda bulunması zorunlu olan bazı araç gereçler vardır. Bunlar: 

  • İlk Yardım Çantası
  • Üçgen Reflektör
  • Yangın Söndürme Cihazı
  • Stepne

 

Otomobil Muayene Randevusu Nasıl Alınır? 
 

 

Otomobil muayene randevu almak için e-devlet ya da TÜVTÜRK ‘ün kendi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Muayene almak için www.turkiye.gov.tr ‘ye giriş yaptıktan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı başlığı altında bulunan TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt ekranına geçiş yapınız. Burada bireysel araç sahipleri üstteki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı/TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt linkine tıklayarak, şirkete bağlı araçlar için alttaki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı/TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt (Tüzel Kişi) linkine tıklayarak araç muayenesi için randevu alabilirler. Ayrıca muayene işlemlerini yapan TÜVTÜRK firmasının 0850 222 88 88 numaralarını arayarak da randevu alabilirsiniz. Randevu aldıktan sonra aracınızı muayeneye uygun olacak şekilde belirtilen saatte ve tarihte ilgili alana götürerek belirlenen otomobil fenni muayene ücreti ile işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. 

Kendi aracınız kadar kiralama yaptığınız aracın da muayenesinin yaptırılmış olması çok önemlidir. Özellikle ihtiyaç duyduğunuz için yaptığınız bir kiralama işleminde trafikte bölesine olumsuz bir durumda kalmak istemezsiniz. Dokay her zaman araçlarının gerekli olan tüm bakım onarım işlemlerini aksatmadan yaptığı gibi araç muayene işlemlerini de her zaman vaktinde yaptırmaktadır. Dokay ile yapacağınız araç kiralama işlemlerinizde kendinizi daima güvende hissederek trafiğe çıkabilir hatta uzun yolculuklar yapabilirsiniz. Fiziksel aksanı tam, bakım-onarım işlemleri yapılmış ve araç muayenesine girmiş sorunsuz araç kiralamak isterseniz adresiniz kesinlikle Dokay Rent a Car olacaktır. Tüm ihtiyaçlarınıza çözüm sunduğumuz geniş araç filomuzdan size en uygun aracı bulmak için dokay.com.tr ‘yi ziyaret edebilirsiniz. 
 

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Dokay Bayilik Şartları Nelerdir?

Dokay Rent a Car, araç kiralama sektörüne girdiği ilk günden bugüne kaliteli hizmet anlayışı ve güvenilirliği ile taçlandırdığı 25 yıllık tecrübeye sahiptir. Yaptığı işlerde odağında her zaman kaliteli, kalıcı ve...

ABS, ESP, EBD, TCS, BAS’ nin Anlamı Nedir?

ABS, ESP, EBD, TCS, BAS’ nin Anlamı Nedir?Uzun yıllardır hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen otomobiller çalışma prensibi ve sahip oldukları birtakım özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Teknolojinin de sürekli gelişmesi ile...

Otomobili Kim ve Nasıl İcat Etti?

"İlk otomobil ne zaman icat edildi?", sorusuna cevap vermek gerekirse, otomobil olarak kabul edilen ilk aracın icadı 1700 ‘lü yıllara dayanmaktadır. O dönemde sanayinin gelişimi ile birçok alanda yenilikler ve...

Kiralık Araçlarda Periyodik Araç Bakımı

Kiralık araç periyodik bakım zamanı aracın sahibi olan firma tarafından takip edilmeli ve yaptırılmalıdır. Araçları filosunda barındırırken periyodik ve sistematik bir şekilde araç bakımlarının takibini yaparak aksatmadan yaptırması çok önemlidir....