• Friday, 29 March 2024

Yaz mevsiminin en sıcak zamanlarındayız ve hepimizin yıllık izin zamanı geldi de geçiyor. Yaz tatili deyince akla ilk gelen yerlerden biri tabi ki güzel ilimiz İzmir. Tatil beldeleri, ünlü plajları, huzur dolu koyları ile İzmir, yazın tatil planlayan herkesin en az bir kere aklına gelen bir şehir.

İzmir ünlü tatil beldeleri haricinde ise hem tarihi hem kültürel hem de lezzet açısından da tercih edebileceğiniz bir yer. Biz de Ankara’dan İzmir’e doğru yola çıkacağız. Ben ne zaman uzun bir yolculuğa çıksam yol boyunca uğranabilecek yerlere, yemek duraklarına, kültürel noktalara ve alışveriş yapılabilecek ünlü yerlere bakarım böylece yolculuk da tatile dahil olmuş olur. Tabi benim için yolculukların en önemli vazgeçilmezlerinden biri yemek. Hadi Ankara’dan yola çıkıp nerede güzel ve yerel yemekler yenilebilir bakalım. Bu bir lezzet yolculuğu, bunun için yolu biraz uzatmaktan bence hiç zarar gelmez. Bu yüzden Bursa üzerinden gideceğiz.

 

Arabasız zor mu olur? Kiralayın

Bir lezzet rotası çizdik, nerede ne yenir belirledik ama arabamız yok. Bu bizim için büyük bir problem değil www.dokay.com.tr’den online araç kiralarsanız kiralama fiyatı size çok daha uyguna gelecektir. Biz Dokay’ın Ankara-Yenimahalle şubesinden teslim almak üzere bir Hyundai i20 1.4 MPI benzinli ve otomatik vites araç kiraladık. Dokay’ın bize sunduğu en güzel fırsatlardan biri az önce belirttiğim gibi online kiralamada tatmin edici bir indirim kazanıyorsunuz. Biz 4 günlük araç kiraladık ve İzmir Karşıyaka şubeye teslim edeceğimizi belirttik. Online ödemede %30 indirim bize ciddi bir kazanç daha fazla yemek yemek için bütçe imkanı tanıyor.

 

Yolculuk başlıyor…

Ülkemizin her şehrinin birden çok güzel ünlü yemeği var ama biz her şehirde bir ya da 2 tane seçip yiyeceğiz ve size onları anlatacağız. Başlayalım mı?

 

Yola Aç Çıkılmaz Ankara

 


Yola çıkmadan önce tabii ki yemek yemek lazım, biz yola çıkmadan Ankara’nın meşhur yemeklerinden Tamtak Tiridi ve Ankara Tava’yı seçtik. Tamtak Tiridi, lokum gibi pişmiş kuzu etiyle birlikte bayat tandır ekmeği ile servis edilen bol baharatlı bir et yemeğidir. Kuzu eti ve baharatlı yemekleri sevenlerin bana kalırsa asla vazgeçemeyeceği bir yemektir. Ankaralıların ‘Bir kere yerseniz bağımlısı olacaksınız’ gibi iddialı cümlelerle tarif ettiği Tamtak Tiridi’nin biz bağımlısı olduk. 

Ankara Tava ise geleneksel Ankara yemeklerinin başında gelir. Geleneksel Türk yemek anlayışının en üst örneklerinden biridir. Neden mi böyle konuşuyorum çünkü pilav üstü mantığının en iyi örneklerinden biridir. Size şunu anlatmam bence yeterli. Bir gün boyunca dinlendirilmiş kaburga eti tereyağlı pirinç pilavı ve bu ikilinin beraber fırınlanması. İşte gerçek Türk damak tadı.

 

Köfteye Ütü Basmak: Eskişehir

 


Bir sonraki durağımız Eskişehir burada yemek için Çibörek ve Balaban Köfte’yi seçtik. Öncelikle Balaban Köfte’den başlamak istiyorum. Görsel olarak biraz iskenderi andırsa da Balaban Köfte hazırlanırken üzerine ütü basılıyor bu sayede et pişerken suyunu ve yağını koruyor. Bu sayede siz köfteyi yerken dolu dolu bir tat hissediyorsunuz. Yoğurt, domates sosu, bol tereyağı ve tırnak pide ile servis edilen Balaban Köfte’yi size şiddetle tavsiye ediyorum.

Hepimiz çibörek elbette yemişizdir. Pazar kahvaltılarını süsleyen en güzel yiyeceklerden biridir. Biz çiböreği Eskişehir’de bir kere bile olsa tatmanızı istiyoruz. Soğan ve kıymanın beraber yoğurulması ve yufkaya koyulması, yufkanın kızgın yağda kızartılması ile hazırlanan bu yemek sizi iyi hissettirecek.


Bilecik: Mantı sever misiniz?


Bir sonraki durağımız ise Bilecik. Burada Mercimekli Bozüyük Mantısı ve Bıldırcın Kebabı yiyeceğiz.

Mantı severseniz bu mantı hoşunuza gidecek. Bir kere önden belirteyim bu mantı etli değil. Önyargılı olmayın, elle açılan hamurların içine haşlanmış mercimeklerin eklenmesi ile hazırlanan bu mantı fırında pişirilmesinin ardından sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos dökülerek hazırlanıyor.

 

Bıldırcın kebabı ise beyaz et severlerin beğeneceği bir yemek. En önemli özelliği ise bıldırcınların tütsülenmesi ve düdüklüde pişirilmesi. Bu güzel et yemeği, patates, domates ve çeşitli baharatlarla zenginleştiriliyor.

 

İskenderin Şahı Bursa’dayız

 


Bursa denilince akla gelen ilk yemek tabii ki iskender. Bursa’nın kaliteli etleri, bol tereyağı sosu, ve bolca yoğurt. Cızz sesi sizin de kulağınıza geldi mi? 

Bursa’nın sevilen ama pek bilinmeyen lezzetlerinden biri ise Uludağ pilavı. Klasik pilavların aksine zengin içeriği ile hem gözünüzü hem de midenizi doyuruyor. Kuşbaşı et, havuç, kestane, kesme şeker ve üzüm pilavın içerisine koyuluyor ve beraber hazırlanıyor. Çok beğeneceksiniz.

 

Bu sıcakta Susurluk Ayranı: Balıkesir




Balıkesir denilince Susurluk ayranı ve tabii ki yanına en yakışan yemek Susurluk tostu. Yöresel peynir ve baharatlı sucuğu ile hazırlanan Susurluk tostu ve bu sıcakta buz gibi Susurluk ayranı yol boyunca sıcaktan bunaldığınız için size iyi gelecek.

 Sürekli ağır ve etli yemekler yedik. Balıkesir’de de birbirinden güzel yemekler var ama en ünlülerinden biri yine tost. Ayvalık tostu. Türkiye’nin pek çok yerinde var ama orijinal yerinde bu tostu yemek gerçek bir keyif. Özel ekmeğinin içi tulum peyniri, sucuk, sosis ve domates dolduruluyor. Ketçap ve mayonez ile de tercih edilen bu tost sizi gerçekten doyuracak.


Ve Final: İzmir

Sonunda İzmir’e geldik. İzmir’de pek çok güzel ve benzersiz yemek var ama boyoz yemezsek İzmir’e gelmiş sayılmayız. Mayasız bir hamurla yapılan boyoz oldukça yağlı bir yiyecek İzmir’de yanında çay ve yumurta ile servis ediliyor. Kahvaltının en vazgeçilmez ürünlerinin başında geliyor. Her damak tadına uygun olması için, çikolatalısı, tahinlisi, ıspanaklısı ya da peynirlisi yapılır. Peynirlisi ve ıspanaklısı benim favorim. Kaloriye dikkat edenler için artık yağsız örnekleri de var. 

İzmir’in benzersiz yemeklerinden biri ise ekmek dolması. Ekmek dolması ne diyenler için dışı sert ve çıtır olarak hazırlanan özel ve büyük ekmeğin içine kuşbaşı ve kıyma ile hazırlanan harç koyuluyor. Yemeğin üzerinde gezdirilen et suyu da lezzetine lezzet katıyor. 

Güzergahın dışına çıksak da tam bir gurme turu yaptık diyebiliriz. Tatilimize lezzetli yemeklerle daha güzel bir başlangıç yaptık. Dönüşte de yurdumuzun farklı lezzetlerini tatmak için kendinize bir güzergah çizebilirsiniz. 

İyi tatiller...

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Ege Sahilindeki En Güzel Çadır Kampları

Bir tatil arıyor gözlerim... Etrafta apartman, kulağımda trafik gürültüsü olmasın. Cırcır böceği sesi gelsin, ateşte pişen etin cızırtısı olsun. Sessizlik olsun. Mavilikler olsun bir tarafta, yeşil olsun alabildiğine diğer tarafta....

Ankara’dan İzmir’e Bir Lezzet Yolculuğu

İzmir ünlü tatil beldeleri haricinde ise hem tarihi hem kültürel hem de lezzet açısından da tercih edebileceğiniz bir yer. Biz de Ankara’dan İzmir’e doğru yola çıkacağız. Ben ne zaman uzun...

İzmir Rehberi: İzmir'in Sanat ve Kültür Hazineleri

Heyecan verici bir sanat ve kültür yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız? İzmir, birbirinden değerli sanat merkezleri ve müzeleriyle sizi bekliyor. İşte İzmir'in gözde sanat noktaları ve bu yerlerde keşfedilecekler...

1. Key Museum
Key Museum, çağdaş sanatın öncü eserlerine ev sahipliği yapıyor. Sergi alanları, interaktif etkinlikleri ve sanat atölyeleriyle ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunuyor. Yaratıcı atmosferi ve eşsiz eserleriyle Key Museum, sanatseverler için vazgeçilmez bir durak....