• Friday, 26 April 2024

Otomobiller, özellikle son yıllarda her alanda kullanılan ve insanlar için vazgeçilmez olan bir araç durumundadır. Araçlar markasına ve modeline göre farklılık göstermekte ve ihtiyaca göre tercih edilmektedir. Kullanıcıların seçimlerinin belirleyen birtakım etkenler vardır. Tüm bu detaylar düşünüldüğünde araç üreticileri ve satıcılar için önemli bir bilgi olan istatistikler tutulmaktadır. En çok satan otomobiller düşünüldüğünde marka ve modeller olarak her yıl bu bilgiler toplanıp tüketiciyle paylaşılmaktadır. Yıl boyunca hangi marka ve hangi model sıfır araç olarak tercih edildi şeklinde araştırmalar yapılıyor.

2022 için de aynı şekilde yapılan ve paylaşılan bu bilgileri, Dokay Rent a Car olarak sizler için bu yazımızda paylaşacağız. Ülkemizde her yıl binlerce araç alış-verişi yapılmakta. Bunların arasında sıfırla birlikte ikinci el araçlar da mevcut. İlk kez araç alan veya aracını yenilemek isteyen hatta ikinci bir araç alan binlerce insan oluyor. Birçok araç markası içinde en çok kullanılan markalar olarak; Renault, Fiat, Hyundai, Volkswagen, Toyota, Opel, Peugeot, Honda, Dacia, Citroen’i sayabiliriz. Bunların dışında da ülkemizde satışı yapılan farklı markalar var elbette. Fakat en çok satışı yapılan ve kullanılan markalar bunlardır diyebiliriz. Araç seçimi çoğunluk için bir yandan ihtiyacı karşılamak ve bir yandan da bütçeye uygun seçilerek yapılıyor. Bu durumda hemen hemen her bütçeye uygun olabilecek markaların satış sirkülasyonu çok daha fazla olabiliyor. Kullanıcılar aracı alırken bütçelerine uygun olacak şekilde seçim yapmak istiyorlar. Aynı zamanda satış yapmaları gerektiğinde de zorlanmadan satış yapabilecekleri bir marka ve model seçmeye çalışıyorlar. 

 


Otomotiv Distribütörleri Derneği her yıl belirli aralıklarla otomotiv sektöründe gelişen araç alımlarını paylaşıyor. 2022 yılı için belirli aralıklarla yaptıkları paylaşımlar oldu. Son olarak 2022 Ocak-Haziran aralığında yerli ve yabancı araç alımlarının raporunu paylaştılar. Bu bilgilere göre 2022'nin en çok satan otomobilleri markaları ve ilk on sıralaması aşağıdaki gibi:

 

  1. Renault
  2. Fiat
  3. Volkswagen
  4. Hyundai 
  5. Toyota
  6. Dacia
  7. Opel
  8. Honda
  9. Peugeot
  10. Citroen

 

En Çok Tercih Edilen Otomobil Modelleri 

Özel hayatta, iş yerlerinde, devlet kurumlarında ve daha birçok alanda hemen hemen herkesin kullandığı otomobiller, her yıl farklı modellerle karşımıza çıkıyor. Otomobil üreticileri hem kendi portföylerini yeniliyor hem de kullanıcıların ihtiyaçlarına çözümler sunuyor. Dünya genelinde çok fazla otomobil markası var. Bazıları kendi ülkelerinde çok tanınıp tercih ediliyor bazıları ise tüm dünya genelinde popüler ve kullanılmakta. Otomobil piyasası o kadar geniş ki bazı markalar ülkelere göre model üretimi bile yapabiliyor. Her ülke şartları ve kullanım amacı farklılık gösterebildiği için bir yerden sonra markalar bu durumu farklı modeller üreterek çözmüş durumda. Örneğin; Renault markasının Türkiye’de çok bilinen ve satışı yapılan bir marka olduğunu biliyoruz. Birçok modelinin de uzun yıllardır ülkemizde satışı yapılmakta. Buna rağmen Türkiye’de hiç satılmayan modelleri bulunuyor. Bu durum markanın pazarlama stratejisi ve planlaması dahilinde ve satış yaptığı ülkenin verdiği izinlere göre belirleniyor.

 

Ülkemizde en çok tercih edilen modellere değinecek olursak, kullanıcıların araç alımına ayırabildiği bütçeye uygun olan markalar arasından bir model seçtiklerini söyleyebiliriz. Bu markalar yukarıda da belirttiğimiz gibi Renault, Fiat, Volkswagen, Hyundai, Toyota, Dacia, Opel, Honda ve Peugeot olarak karşımıza çıkıyor. Markaların en çok satışı yapılan modelleri arasında Renault - Clio HB, Fiat - Egea Sedan, Toyota - Corolla, Dacia - Duster ve Renault - Megane Sedan başta geliyor. Günlük kullanım için oldukça ideal olan bu modeller paylaşılan verilere göre ülkemizde en çok satışı yapılan otomobil modelleri. 

En çok satılan 2. el arabalar 2022 olarak bakıldığında yine aynı modellere rastlamak mümkün. Ticari amaçlı kullanılan araçlarda en çok tercih edilen modellerde; Ford - Tourneo Courier, Fiat - Doblo Combi, Ford - Transit Kamyonet, Fiat - Fiorino Combi, Ford - Transit Van olarak karşımıza çıkıyor. 

 

Otomobil Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler



Kullanıcıların otomobil alırken dikkat etmesi gereken birtakım detaylar vardır. En çok satan araba markası ve modelleri bu durumda yol gösterici olabilir. Tüm bilgiler ışığında kullanım amacına uygun bir araç seçmek en önemlilerinden biridir diyebiliriz. Aracı daha çok şehir içinde kullanacaksanız bu özelliklerde bir otomobil seçmek daha doğru olacaktır. Şehir içi kullanıma uygun araç modelleri buna uygun şekilde özellikler taşır. Yakıt; araç konusunda en önemli detaylardan biridir. Otomobili kullanırken ne kadar yakıt tükettiğini önceden hesaplayabilmek bu süreçte daha rahat hissetmenizi sağlar. Buna imkan tanıyan bilgiler ise aracın motor gücü, kullandığı yakıt tipi gibi başlıca konulardır. Motor gücü ne kadar yüksek olursa yakıt tüketimi o kadar artacaktır. Kullanım amacınıza yüksek motorlu bir araç gerekmiyorsa ortalama bir araç ile daha ekonomik bir kullanım sağlayabilirsiniz. Bunun dışında araçlar benzin, dizel ve LPG olmak üzere üç farklı türde yakıt tipi kullanıyor. Tüp (lpg) araçların fabrika çıkışlarında olmamakla birlikte sonradan araca dahil ediliyor. Bazı kullanıcılar tercih etmezken bazıları da daha ekonomik olacağı için tercih ediyor. Araç alırken benzin veya dizel arasında bir tercih yapmanız gerekiyor. İki yakıt tipinde de araçlar mevcut fakat dizel araçların satış fiyatı biraz daha yüksek oluyor. 

Aracı arazi alanında veya iş için kullanacaksınız yine tercih etmeniz gereken başka detaylar var. İş amacıyla kullanılan modeller farklı ve fazla diyebiliriz. İşin şekline göre tercih edilen model de değişiyor. Yük taşıma gibi durumlar var ise iç ve dış hacmi geniş araçlar tercih edilmeli. Örnek olarak satışı da oldukça fazla olan Fiat - Doblo verilebilir. Bu modelde araçlar birçok markada, ticari amaçla kullanım için oldukça fazla tercih ediliyor. Araç alırken ticari kullanım için alıyorsanız işinize uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Özel amaçlı kullanım için alıyorsanız ailenizin nüfusuna göre bir model tercih etmelisiniz. Bunların dışındaki diğer araç alımlarında da en önemli unsur yine kullanım amacı ve bütçeye uygunluğu oluyor. 


Otomobil Fiyatlarını Etkileyen Faktörler



Araçların fiyatlarını etkileyen birçok faktör vardır. Her markanın fiyat politikası farklı olabilir. Ama yine de dünya genelinde fiyatı etkileyen faktörler hemen hemen aynıdır. Otomobilin markası, modeli, yılı, segmenti, motor gücü, yakıt tipi, vites türü, araçta kullanılan teknolojiler gibi daha başka özellikler araçların fiyatını belirlemede etkili oluyor. Her alanda olduğu gibi markanın gücü de ortaya çıkıyor. Çok eski olan kalitesini kanıtlamış markalar fiyatlarda da ağırlığını hissettirebiliyor. Bunlar kullanıcıların satın alırken dikkat etmeleri gereken detaylar olarak da görülebilir. Otomobil alırken dikkat edilmesi gereken bir önemli unsur da fiyat konusudur. Markalara ve modellere göre değişkenlik gösteren fiyatlar, bütçenize uygun olması ve alacağınız otomobilin performansı ile uyuşması gerekiyor. Aksi takdirde yanlış bir hamle yapmış olabilirsiniz. Bugün araç almak istediğinizi düşünürsek öncelikle bir pazar araştırması yapmanız gerekir. İçinde yaşadığınız yıla göre nasıl araçlar tercih edilmiş, şu anda piyasada hangi araçlar alınıp satılıyor gibi bilgiler işinize yarayabilir. En çok satan arabalar 2022, şeklinde bir araştırma yaparak piyasada neler olup bittiğini öğrenebilirsiniz. Kullanım amacınıza göre aklınızda olan marka modellerini özel olarak araştırabilir ve fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Bütçenizi sarsmadan sıfır ya da ikinci el bir araç alabilirsiniz. Burada önemli olan en büyük faktör otomobilin fiyatıdır. Ödeme güçlüğü çekmeden, ihtiyacınızı karşılayabilecek bir otomobil bulmak çok önemlidir. Bunun için çok iyi bir araştırma ve bütçe planlaması yapmak gerekmektedir. 

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Yapay zekâ ile araç kiralama sektöründe ne gibi gelişmeler olacak?

Teknoloji; akıllı telefonlar, yenilenebilir enerji gibi sayısız ilerlemeyi beraberinde getiren inanılmaz bir değişim aracıdır. Yapay zeka ise günümüzde teknolojinin ulaştığı son noktalardan biri olarak kabul edilebilir. Yapay zekanın etkili olduğu...

2022 Güncel Otoban ve Otoyol Hız Sınırları

Otoyollarının sürücülere sunduğu konfor ve rahatlıkla, yolculuklar daha keyifli ve güvenli olmaktadır. Tabi sürücülerin belirlenen otoyol kurallarına uymaları da gerekmektedir. Yaşam içinde her alanda belli başlı kurallar vardır. Toplum yaşantısının...

2022'nin En Çok Satan Otomobilleri

2022 için de aynı şekilde yapılan ve paylaşılan bu bilgileri, Dokay Rent a Car olarak sizler için bu yazımızda paylaşacağız. Ülkemizde her yıl binlerce araç alış-verişi yapılmakta. Bunların arasında sıfırla...