• Thursday, 25 April 2024

Kemeraltındaki 12 Lezzet Durağı


     Tarihi Kemeraltı Çarşısı, gerek kültürel gerekse de tarihi bakımdan İzmir’in en özel cazibe merkezlerinden birini oluşturuyor. Asırlar boyunca kentin ticari hayatının kalbinin attığı yer konumunda sayılan çarşı, ağırlıklı olarak ekonomik alışveriş fırsatlarıyla adından söz ettiriyor. Ancak aynı zamanda gastronomi merkezi olma özelliği taşıyor. Çarşının bu yönünü tanımak isterseniz, önceliğinizi aşağıda sıralanan 12 lezzet durağına verebilirsiniz.



Tabii öncesinde “Ulaşım ihtiyacımı rahatça nasıl giderebilirim?” sorusuna yanıt bulmak isterseniz, Dokay Rent a Car Konak araç kiralama hizmetinden kolayca faydalanabilirsiniz.



Osman Usta Antalya Börekçisi

Renkli ve fırsatlarla dolu çarşıyı sabah saatlerinde gezmeye niyetliyseniz, kahvaltınızı otelde yapmak yerine Osman Usta Antalya Börekçisi’ne uğramayı düşünebilirsiniz. Gerçi gün içerisinde herhangi bir saatte de bu mekânın fırından yeni çıkmış enfes böreklerini tatma olanağı bulabilirsiniz. Börekçiye, Konak Meydanı’ndaki ana girişten çarşıya girip Karakol Sokağı’nın bitiminde sola devam ederek ulaşabilirsiniz. Sokağın bitiminde sol yerine sağa dönenleri ise hamur işleriyle ünlü Tarihi Kemeraltı Börekçisi karşılıyor.


Söğüşçü Cimbom

Günün ilerleyen saatlerinde İzmir’e özgü bir sokak lezzeti ile açlığınızı bastırmak isterseniz, Söğüşçü Cimbom’u tercih edebilirsiniz. Küçücük bir dükkânda faaliyet gösteren söğüşçüde, dürümler dolu dolu geliyor. Yanında bir de ayran ve biber turşusu olduğunda, tadı eşsiz bir boyuta çıkıyor. Çarşıya ters taraftan, yani Hisarönü’nden giriş yaparsanız, 1975 yılından beri tezgâhının başında olan Mustafa Usta’nın söğüşünü ve kokoreçini de gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.


Doyuran Kebap

Antalya Börekçisi’ni geçtikten sonra sağdaki ilk sokaktan ilerlerseniz, Kemeraltı’nın tarihi atmosferini yansıtan küçücük bir meydana ulaşabilirsiniz. Tabii kimi günlerde vurmalı çalgıların sesleriyle şenlenen bu meydana geldiğinizde, ambiansı deneyimlemeyi biraz erteleyip siz de birçok amatör gurme gibi önce Doyuran Kebap’ın spesiyalitesini tatmaya odaklanabilirsiniz. Çünkü tahta sandalye ve masaları ile nostaljik görünümünü koruyan mekân, yıllardan beri Manisa kebabı ile yerel halkın gözdesi olmaya devam ediyor.


Süt Çiçeği

Çarşının daracık sokakların dolaşırken yorulduğunuzu hissederseniz, rotanızı hemen Hisarönü’ne çevirip Süt Çiçeği’nde keyifli bir mola verebilirsiniz. Hem böylece bir klasiği, yani kısık ateşte pişmiş kazandibini deneme fırsatı yakalayabilirsiniz. Mekânda, standart tarife ek olarak kazandibinin Antepli ve bademli versiyonları da hazırlanıyor.



Hisarönü Şambalicisi

Hazır dinlenmek için en ideal noktalarından birinden ve tatlı yemekten bahsetmişken, Hisarönü Şambalicisi’ni unutmamak gerekiyor. Dört bir yanı farklı sokak lezzetlerinin sunulduğu yeme-içme mekânları ile dolu olan bu daracık dükkânda, İzmir’e özgü tatlıyı en orijinal haliyle bulabilirsiniz. Tabii lezzetini biraz daha artırmak için üzerine kaymak eklenmesini isteyebilirsiniz.


Haktanır Pide

Kemeraltı Çarşısı’nda, birçok pideci bulunuyor. Ancak damak tadına düşkün çoğu İzmirli, çarşıda zaman geçirirken bu doyurucu lezzeti tüketmek için 1834’ten beri faaliyette olan Haktanır Pide’yi tercih etmeleri gerektiğini biliyor. 1313 Sokak’taki tarihi fırında üç çeşit pide yapılıyor. Serviste ise eski usul devam ettiriliyor. Yani mermer masalarda yerini alan müşterilere kenarsız pideler;

çatal, bıçak, tabak olmadan sadece kâğıtta sunuluyor.


Bizim Lokanta

Malum, çarşıda birçok esnaf bulunuyor. Uzun saatler boyunca dükkânlarında satış yapmaya çalışan bu bireyleri doyurma görevi, ağırlıklı olarak esnaf lokantalarına düşüyor. Bu tarz yerlerin başında gelen Bizim Lokanta, lezzetli yemekleri ve yüksek servis kalitesi ile nesillerdir çizgisini koruyor. İşkembeli nohut, sarmalar, kelle paça ve balık çorbası yoğun talep görüyor. Yalnız ciğeri de hiç fena değil. Mekânın en önemli alternatifi ise gelinlikçilerin arasındaki küçük bir pasajda yer alan Urlalı Hasan Usta’nın lokantası.


Mehmet Can Börekçilik

Yemeğe uzun süre ayırmak niyetinde değilseniz, Mehmet Can Börekçilik’e uğrayıp bir İzmir klasiği olan boyoz ile açlığınızı bastırmayı düşünebilirsiniz. Babadan oğula devam eden alışkanlıkla hazırlanan gömme boyozu, insanın yedikçe yiyesi geliyor. Ama ıspanaklı mini boyozu da Kemeraltı’nda tadına bakılacak lezzetler listenize gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.


Balık Pişiricisi Ahmet Usta

Hisarönü’nde yer alan Balık Pişiricisi Ahmet Usta, çok fazla harcama yapmadan da Kemeraltı’nda deniz ürünleri ziyafeti çekilebileceğini kanıtlıyor. Haftanın altı günü 09.00-20.00 saatleri arasında hizmet veren balık lokantası, esnaflara yönelik olduğu için menüsü gayet geniş. Bu özelliğine ek olarak bayrağı Veli Usta’dan devralan Ahmet Usta’nın kaliteyi koruması nedeniyle aileler de burayı gönül rahatlığıyla tercih edebiliyor.


Yoğurtçu Hasan

Kahvaltı için Kemeraltı’nda sizleri bekleyen seçenekler oldukça fazla. Ancak taze ürünlerle dolu serpme kahvaltıyla güne güçlü bir başlangıç yapmak isterseniz, Mezarlıkbaşı’nın girişindeki Yoğurtçu Hasan’a uğrayabilirsiniz. Böylece Cumaovası’ndan gelen günlük sütle hazırlanmış ballı yoğurdun ve kaymağın tadına bakabilirsiniz. Hatta biraz da kavurmalı ya da sucuklu yumurta ile mekânın üst katında hazırlanan sütlü tatlılara yer ayırabilirsiniz.


Elgani

Badem ezmesi ile meşhur Elgani, 1853 yılından beri Kemeraltı’nı ziyaret eden kişilere farklı lezzetler sunmaya devam ediyor. İşin açıkçası, Erhan Usta’nın Antep fıstıklı ve cevizli ezmeleri de övgüyü fazlasıyla hak ediyor. Çünkü ezmelerin hazırlandığı her malzeme, yerinden ve mevsiminde getirtiliyor. Üretim şekli ise ilk günkü kalitesini koruyor. İşletmenin, biri Özyurtsever İş Hanı’nda ve diğeri ise Tarihi Kızlarağası Hanı’nda olmak üzere Kemeraltı’nda iki farklı şubesi bulunuyor.


Dibek Kahvesi

Kemeraltı’ndaki birbirinden güzel 12 lezzet durağından oluşan listenin son sırasında, otantik atmosfere sahip Kızlarağası Hanı’nın kalbindeki kahveci bulunuyor. Alışveriş tutkunlarının çarşıdaki favori mola yerlerinden biri olan mekan, küçük tabureleri ve masaları aracılığıyla konuklarına gayet nostaljik bir hava sunuyor.  Eğer burada oturacak yer bulamazsanız, hanın hemen yan tarafında bulunan Kahveciler Sokağı’ndaki mekânlarda şansınızı deneyebilirsiniz.

Kemeraltı’nda zaman ayırabileceğiniz yeme-içme mekânlarını anlatan yazının sonuna geldik. Ancak binlerce yıllık tarihe sahip “Ege’nin İncisi” İzmir’de, daha gezilecek birçok tarihi ve kültürel mekân olduğunu sakın unutmayın. Gezilecek yerler listenize kentin dört bir yanına dağılmış bu cazibe merkezlerini eklerken ulaşım ihtiyacınıza yönelik çözüm arayışına girerseniz, Dokay Rent a Car Alsancak araç kiralama seçeneklerini incelemeye öncelik verebilirsiniz.

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Kemeraltındaki 12 Lezzet Durağı

     Tarihi Kemeraltı Çarşısı, gerek kültürel gerekse de tarihi bakımdan İzmir’in en özel cazibe merkezlerinden birini oluşturuyor. Asırlar boyunca kentin ticari hayatının kalbinin attığı yer konumunda sayılan çarşı, ağırlıklı olarak...