• Wednesday, 24 April 2024

Araç kiralamak günümüzde oldukça yaygın bir hizmet olarak karşımıza çıkıyor. Gerek şehir içi gerekse şehirlerarası yolculuklarda sıkça tercih ediliyor. Özel araç konforunu yaşamak isteyen herkesin ilk tercihleri arasında bulunan araç kiralama uygulamaları gün geçtikçe çoğalıyor. Bu şekilde artan kullanımlarla yaygın hale gelerek daha da ulaşılır olmasını sağlıyor. 

Her şehirde ve her havaalanında kolaylıkla araç kiralama noktası bulmak mümkün. Uçak yolculuğu yapacaksanız ve gittiğiniz yerde araç kiralamak istiyorsanız, iniş yaptığınız havaalanında işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Araç kiralama yapacağınız firmanın her iki şehirde de şubesi varsa uçağa binmeden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aslında tamamen sizin kullanım durumunuza ve tercihinize göre değişen bir durum. Çünkü araç kiralamak artık birçok noktadan ve kolay bir şekilde yapılabiliyor. Tabi araç kiralamak için gerekli olan birtakım şartlar var. Bu şartlara uygun kişilere araç kiralama işlemi yapılabiliyor. 


Araç Kiralama Koşulları

Kişi araç kiralamak istediğinde firmaların yasal olarak istediği birtakım gereklilikler vardır. Bunların başında elbette sürücü belgesi, yaş sınırı ve kredi kartı geliyor.  Araç kiralama işleminde kabul gören üzerinde fotoğraf ve TCKN olan yeni sürücü belgesidir. Akabinde ödeme, depozito, sigorta, yakıt, teslim-iade, iptal-değişiklik gibi diğer unsurlar var. Araç kiralamada gerekli olan hususları detaylı bir şekilde inceleyelim. 


Sürücü Belgesi

Araç kiralamak isteyen kişinin mutlaka sürücü belgesi olması gerekir. Aksi takdirde bu hizmetten yararlanması mümkün değildir. Sürücü belgesi olan kişilerde de kiralamak istedikleri araçların sınıflarına göre belgelerinin yılları devreye giriyor. Örneğin; ekonomi sınıfından bir araç kiralamak isteyen kişinin sürücü belgesi en az bir yıllık olmalı. Üst segment araçlara çıktıkça yıl süresi 2, 3, 4 ve 5 olacak şekilde artıyor.


Sürücü Yaşı

Araç kiralayabilmek için gerekli olan yaş en az 21 olmalıdır. Ancak 20 yaşındaki bir kişi 1 yıllık sürücü belgesine sahip ise asgari genç sürücü uygulaması ile ekonomik sınıftan araç kiralayabilir. Araçları ekonomi, orta ve lüks olarak sınıflandıracak olursak yaş sınırları ve sürücü belgesi yılı aşağıdaki gibidir. Araç kiralamak için gerekli olan başlangıç yaşı her firmada aynı olsa da araç sınıfları arasında firmadan firmaya yaş farklılık gösterebiliyor.


Araç Sınıfı

Sürücü Yaşı

Sürücü Belgesi

Ekonomi

21

2

Orta

24

3

Lüks

27

4

 

Kiralama Fiyatı

Sürücü belgesi ve yaş sınırından sonra en önemli konu araç kiralama fiyatıdır. Ancak firmanın araç kiralama fiyatı içerisinde sunduğu hizmetler de çok önemlidir. Dokay güvence paketi ile lastik yarılması, cam çatlaması, ufak kaporta hasarları gibi sorunları yaşama ihtimaline karşı cüzi bir miktar ödeyerek ufak hasarlara karşı beyan işleminde bulunabilirsiniz. Dokay “Güvence Paketi” ile kiraladığınız aracı kullanırken her zaman kendinizi daha rahat ve güvende hissedeceksiniz. 

Dokay’ın araçlarda sunduğu uygun fiyat politikası sayesinde bütçenize en yakın aracı kiralayabilirsiniz. Dokay Rent a Car ‘ın geniş araç yelpazesi ile bütçenize ve kullanım amacınıza en uygun aracı bulmanız kolay olacaktır. Dokay güvence paketi ile uygun fiyata kiraladığınız aracınız ile keyifli ve huzurlu bir yolculuk yapabilirsiniz.

Kiralamak istenen aracın fiyatı bütçeye uygun mu? Ya da bütçeye uygun olan bir araç mı kiralanmalı? Bu sorular tamamen kişinin kullanım amacına göre değişiklik gösterse de elbette bütçe fazlasıyla belirleyici olacaktır.

Araç kiralama fiyatları muhakkak rekabet ortamına göre belirlenmektedir. Ancak daha erken davranmak uygun fiyatlardan yararlanmayı sağlayabilir. Erken rezervasyon özelliği sunan bir firmadan daha uygun fiyatlara kiralama yapma şansı doğabilir.


Kiralama Süresi

Kiralanan araç en az bir günlüğüne kiralanabilir. Kişinin kiralama işlemini daha kısa yapmak istemesi bu durumu değiştirmez. Kiralama 24 saat yani bir gün kabul edilir. Aylık kiralamalarda bu durum 30 gündür.

 

Geç Teslimat

Araçlar kiralanırken belirtilen başlama ve bitiş zamanına göre işlem yapılır. Bu durumda kişi aracın teslim gününü veya saatini geçirirse belirttiği ödeme kartından geçen süre için ödeme tahsis edilir.

 

Ek Sürücü

Kiralanan araç iki kişi tarafından kullanılacaksa bu durumun araç kiralanırken yetkiliye bildirmesi gerekir. İkinci sürücünün de yaş ve sürücü belgesi gibi diğer şartlarının uygunluğu kontrol edilir ve şartlar uygunsa kaydı alınır. Her iki sürücü için de gerekli işlemler yapılarak sigorta kapsamına alınır.

 

Sigorta - Kasko

Kiralanan her aracın kasko sigortasının bulunması zorunlu değildir. Fakat firmalar yine de araçlarının kasko sigortalarından sorumludurlar. Araç kiralayan her işletme araçların sigorta - kasko durumlarını kontrol etmeli ve aksatmamalıdır.

Araç kiralayan kişiler için de uyulması gereken kurallar vardır. Bu kuralları ihlal etme durumunda sigorta geçerliliğini kaybeder.

-        Alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddeler kullanmak,

-        Yasal hız sınırlarına uymamak,

-        Aracı sadece sözleşmede adı geçen kişilerden farklı kişilerin kullanması,

-        Aracı karayolları dahilinde kullanmak,

-        Belirtilen yük limitinin aşılmaması,

-        Oluşabilecek bir kaza durumunda raporun hemen tutulması,

-        Gerçekleşen kazada ihlal durumu tespit edilirse sigorta geçersiz sayılır.

Dokay Rent a Car olarak, ek ürünlerimizde sunduğumuz sigorta paketlerimizden yararlanarak araç sigortası hakkındaki endişelerinizden kurtulabilirsiniz. 

 

Depozito - Provizyon

Aracın kiralandığı süre zarfında kullanımdan kaynaklı hasar, kaza, trafik cezası, teslimde eksik yakıt vb. durumlar için teminat niteliğinde bir bloke durumudur. Araç kiralayan kişinin kredi kartına belirli bir miktar bloke işlemi uygulanır.

Dokay Rent a Car ‘da, kiralama ve teslimat bedelleri işlemlerinin daha hızlı ve kolay olması için karttan satış şeklinde işlem yapılır. En geç beş gün içerisinde kredi kartınıza iade edilir. Bu işlem Dokay’ın müşterilerine sunduğu özel bir durumdur.

Bu tutar araç uygun koşullarda teslim edilene kadar bloke şekilde tutulur ve araç uygun şekilde teslim edilmişse kaldırılır. Bu uygulama herhangi bir aksi durumda hasarların karşılanması için önceden alınan bir önlem şeklinde görülebilir.  

 

Teslim ve İade

Kiralanan aracın teslim edilme yeri kiralama aşamasında belirtilmektedir. Adrese teslim özelliğinin kullanabilmek için aynı ilçe içerisinde bir adres vermek gereklidir. Teslimatlarda bekleme süresi bir saat olarak belirlenir.

İade edilecek araç teslim alınırken belirtilen iade adresine götürülmelidir. Bu durum tamamen araç kiralayan kişinin kullanım şekline göre değişiklik gösterir. Bazen aynı şube olurken bazen farklı bir il ya da aynı ilde farklı bir şube olabilir. Ancak neresi olursa olsun teslim anında belirtilen tarih ve saate uyacak şekilde belirtilen iade şubesine araç teslim edilmelidir.

Araçların belirtilen zamandan önce iade edilmeleri durumunda ücret iadesi yapılabilir. Ancak aracın günlük kiralama ücreti süresine ve kiralamanın yapıldığı tarihe göre değişeceğinden erken iade olması durumunda ödenecek miktar da değişebilir.

Geç iade edilmesi durumunda ekstra ücret alınmaktadır. Aracın geç iade edilmesi durumunda alınacak miktar o gün ki güncel fiyatlar üzerinden hesaplanır.  


İptal ve Değişiklik

Araç kiralama işlemlerini yaptıktan sonra bir şekilde iptal etmek zorunda kalınabilir. Böyle bir durumda çoğunlukla iptal ve değişiklik için zaman opsiyonu olarak 24 saat verilir. Yani aracı teslim alma zamanına 24 saat kala haber verme hakkı vardır. Fakat zaman ihlali karşısında firmaların farklı yaptırımları olabilir.

 

Yakıt

Araç kiralanırken depoda belli bir miktar yakıt bulunur. Bu durum firmadan firmaya değişiklik gösterebilir. Bazı firmalar deponun full olmasını sağlarken bazıları belli bir miktar yakıt olmasını uygun bulur. Fakat burada önemli olan araç teslim alınırken deposunda ne kadar yakıt olduğu belirtilir ve araç iade edilirken aynı yakıt seviyesi ile iade edilmesi gerekir.

           

Diğer Hususlar

Araç kiralarken mutlaka olması gerekenler dışında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

-        Kullanım amacına uygun araç kiralanmalıdır. Örneğin şehir içi veya şehir dışı kullanıma göre farklı araç tercih edilebilir.

-        Kişi sayısına uygun bir araç kiralanmalıdır. Araç içi misafir sayısına göre arka koltuğun konforu, araç içi hacim ve bagaj genişliği önem kazanacaktır.

-        Seyahat süresi ve yol durumu da önemlidir. Konfor, güvenlik ve yakıt tasarrufu gibi konularda sıkıntı yaşamamak için en uygun aracı seçmek gerekir.

-        Bütçeye en uygun aracı kiralamak önemlidir. Planlar değişebilir ve belirtilen gün sayısını uzatmak gerekebilir.

-        Çocuk var ise her aşamasını önden düşünerek çocuğa uygun bir araç kiralamak gerekir.

-        Yaşlı veya hasta bir yakınınız var ise yine bütün ihtimalleri, ihtiyaçları önceden düşünerek ona göre bir araç kiralamak gereklidir.

-        Özel bir gün için araç kiralanıyorsa konforu ön planda olan bir araç kiralamak günü özel kılacaktır.

-        Aylık kiralama yapılıyorsa hem sınıfı hem de yakıtı bütçe dostu olan bir araç kiralamak iyi bir tercih olacaktır.

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Aylık Araç Kiralama

Araç kiralama hizmetleri hem bireysel hem de kurumsal ihtiyaçları karşılamak üzere uygun koşullarla sunulabiliyor. Giderek yaygınlaşan bu hizmet, günlük ya da uzun süreli kiralama olarak temelde iki şekilde kategorize ediliyor....

Araç Kiralamanın Avantajları

Yeni bir şehre seyahat edileceği zaman akılları kurcalayan en önemli husus araç kiralama seçenekleri olmaktadır. Çünkü bir seyahat ne amaçla düzenlenirse düzenlensin, gidilen şehirde toplu taşıma veya taksi gibi seçeneklerden...

İzmir Filo Kiralama Seçenekleri

Şirketiniz için gerekli olan araç ihtiyacını filo araç kiralama uygulaması ile çözmeye karar verdikten sonra bu hizmeti hangi firmadan alacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bunun için filo kiralama şirketleri hangileri şeklinde...