• Sunday, 28 April 2024

Sonbaharda çocuklarınızı alıp Ege’nin güzel deltalarında kuş gözlemi yapabilirsiniz. Hem tatil yapmak, hem eğlenmek için farklı bir aktivite olan kuş gözlemciliği bilim dünyasına yardımcı oluyor. İşte sizin için Ege’nin en güzel kuş gözlem rotaları...

 Aile ve tatil deyince Akdeniz ve Ege’nin güzel sahilleri ve otelleri geliyor aklımıza. Denize girmek, güzel yemekler ve güneşlenmek bedeninize ve ruhunuza iyi geliyor. Peki alternatif bir tatille hem beyninizi doyurmak, çocuklarınızı eğitmek, ruhunuzu dinlendirmek ve sakin bir tatil yapmak istemez misiniz?

İşte sonbahar mevsiminde  Ege bunun için gerçekten çok güzel bir fırsat sunuyor. Genelde boşalmış sahil bantları, çok soğuk olmayan ılıman bir hava, bir dürbün, bir not defteri ve bir de rehber yeterli bunun için.

 Farklı rotaları ziyaret için öncelikli bir araç kiralayabilirsiniz. Biz bu yazıyı Dokay adına yazdığımız için size www.dokay.com.tr adresini tavsiye edeceğiz. Aracınızı aldınız, çocuklarınızı güvenli çocuk araç koltuklarına koydunuz (çocuk koltuğunuz yoksa ayrıca kiralayabiliyorsunuz) ve şimdi yola çıkma zamanı... 


BİLİM DÜNYASINA YARDIMCI OLMAK

 Dünyada kuş gözlemciliği bir hobi olarak yaygın bir alışkanlık ve bu hobi bilim dünyasına yardımcı oluyor. Çünkü dünyanın her yerinde binlerce insanın yaptığı kuş kayıtları ortak bir havuzda toplanıyor ve bu da farklı kuş türlerin rotaları ve habitatları hakkında bilim adamlarına veri sağlıyor.

 Türkiye bulunduğu coğrafya gereği önemli bir göç rotası. Hatta Türkiye için Göçmen kuş otobanı demek doğru olur. Uzun Deniz rotaları kuşlar için zorlayıcı olduğu için genelde deniz geçişinin kısa olduğu kara rotalarını izlemekteler. Örneğin İstanbul boğazı ve Çanakkale Boğazı Türkiye’de önemli geçiş noktalarından. O nedenle İstanbul her bahar mevsiminde gökyüzünde binlerce kuş türüne ev sahipliği yapmakta. Avrupa kıtasından gelen kuşlar Çanakkale Boğazını geçerek Balıkesir Manyas, Uluabat ve İznik Gölleri, Gediz, Büyük Menderes Deltası, Marmara ve Bafa Göllerini beslenme ve dinlenme alanı olarak kullanıyorlar. Buradan genelde alçak dağ sıralarını ve ovaları izleyerek Hatay civarından Güneye doğru iniyorlar.

YABAN HAYATI KORUMA SAHASI: GEDİZ

Uşak ve Kütahya’nın dağlarından ilk kaynağını alarak, Manisa üzerinden beslenerek İzmir’e doğru yol alan Gediz Nehri’nin yarattığı Gediz Delta’sı, 17.500 km karelik bir alanı kapsıyor. Havza’nın 14900 hektarlık alanı, su kuşlarını korumaya yönelik uluslararası sözleşme olan Ramsar’a dahil edilmiş durumda. Ayrıca Delta’nın 8 bin hektarlık bir kısmı Orman Bakanlığı tarafından 1982 yılında Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edildi ve  su kuşları açısından şuan Türkiye’nin tek Yaban Hayatı Koruma Sahası. Delta sınırları içerisinde yer alan Murat Dağı, Uşak ve Kütahya sınırları içesinde yer alıyor. Banaz, Gediz, Altıntaş ve Dumlupınar gibi ilçeleri kapsayan bölge, küçük balaban, alaca balıkçıl, mahmuzlu kızkuşu, küçük karabatak gibi türleri gözlemleyebileceğiniz bir yerdir.

 Manisa Salihli sınırları içerisinde olan Demirköprü Barajı ise sakallı akbaba, kara akbaba, kaya kartalına ev sahipliği yapar. Son yıllarda kuruması ve tarıma açılması ile Türkiye’nin gündemine gelen Marmara Gölü ise küçük balaban, alaca balıkçıl, pasbaş patka, mahmuzlu kızkuşu, bıyıklı sumru gibi kuşların çok görüldüğü bir alandır.


FLAMİNGO CENNETİ

Gediz Deltası’nın popüler gözlem rotası ise Flamingoları ile ünlü İzmir Kuş Cenneti... 40 bin hektarlık bir yüzölçümü olan Kuş Cenneti, 289 kuş türünü ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de flamingoların ürediği iki alandan biri olan İzmir Kuş Cenneti, tepeli pelikan, küçük kerkene, kılıçgaga, Kocagöz gibi türlerinde yoğun olarak görülebileceği bir yer. İzmir Kuşcenneti’ni popüler yapan diğer bir nokta ise ulaşım. Karşıyaka’ya çok yakın olan bu cennete günü bilirlik gidip gelebilirsiniz.

MENDERES HAVZASI

Daha profesyonel kuş gözlemcileri için ise Küçük ve Büyükmenderes Deltaları iyi noktalar olabilir. Yine İzmir’den günübirlik gözlem yapmaya gidebileceğiniz diğer alanlar ise  Selçuk ve Karaburun tarafı. Karaburun, Tepeli karabatak, Selçuk ise küçük karabatak için geçiş noktalarıdır. Afyonkarahisar ve Denizli sınırları içerisinde yer alan Akdağ ise karaakbaba, kızıl akbaba, sakallı akbaba ve küçük kartal için göç rotasında durak yerleridir. Yırtıcı kuş gözlemcilerine tavsiye edebileceğimiz yerler genelde Ege’nin yüksek noktalarında yer alıyor.

Kuzey Ege’de Balıkesir sınırları içinde yer alan Kuş Gölü içinse Manyas’a doğru yola çıkmanız lazım. Kuş fotoğrafçıları için güzel pozlar yakalayabilecekleri bir yer olan Manyas Kuş Gölü, küçük karabatak, tepeli pelikan, gece balıkçılı, alaca balıkçıl gibi türlerin yol kenarı dinlenme tesisi. Ayrıca karabatak, dil kuyruk, tepeli pelikan gibi kuşları kışın bile gözlemleyebilirsiniz.


KUŞ GÖZLEMİNİZİ ŞEHRİNİZDE DE YAPABİLİRSİNİZ

 Kuş gözlemi için illa ki doğaya seyahat etmek zorunda değilsiniz. Bu işe başlamanın en basit yolu oturduğunuz yerden, size en yakın parkta veya kuşların yoğun olarak konduğu bir noktada gözlem yapmanızdır. Martılar ve güvercinler gibi zaten şehrin alışık olduğu kuşlar dışında, parklarda ispinoz ve baştankaralarla karşılaşma şansınız yüksektir. Şehrinizin biraz dışında sulak alanlarda ise kaz, leylek gibi daha geniş kanatlı kuşlara da rastlayabilirsiniz. Ama ne yaparsanız yapın, gözlem yapacağız diye onların alanlarına girmeyin ve yuvalarına zarar vermeyin. Kuş gözlemi uzaktan, dürbün ile yapılması gereken bir eylemdir.

 NOTLAR:

·      - Geçiş rotası olan Türkiye Avrupa’nın tamamından daha çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

·        Kuş gözlemi yaparken, kuşların sesini de kayıt altına almalısınız, şayet yapabilirseniz.

·        Kayıt altına aldığınız kuşların fotoğraflarını çekebilir veya resimlerini çizebilirsiniz.

·        Kuşları tanıyabilmek için ya çok hızlı Google’lamanız lazım, ya da yanınızda bir rehber bulundurmanız.

·        Arhavi ve Borçka-Artvin, Belen-Hatay’da Türkiye’nin önemli kuş geçiş noktalarındandır.

·        İç Anadolu Bölgesi’nde de Tuz Gölü, Akşehir, Eber, Kula, Seyfe, Sultansazlığı ve Palas Gölleri önemli ölçüde kuş çeşitliliği barındıran yerlerdir.

·        Kuş gözlemi yaptığınız deftere, tarih, saat, alanın adı, hava durumu ve kuş türü muhakkak yazılmalıdır. 

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
İzmir Araç Kiralama Seçenekleri

İzmir’i ziyaret eden insanların bir kısmı özel aracını bir kısmı ise uçak, otobüs gibi ulaşım seçeneklerini tercih etmektedir. Kentin her bölgesini gezmek isteyen ziyaretçiler için hem ulaşım kolaylığı açısından hem...

İzmir’in Saklı Cennetleri

Karagöl: Şehrin en bilinen ilçelerinden biri olan Bornova’da bulunuyor. Karagöl, merkezden yaklaşık 30 km uzaklıktaki Yamanlar Dağı’ nda bulunuyor. Bölgeye farklı rotalardan araçla veya yürüyerek ulaşmak mümkün. Gerçekten çok bilinmeyen...

İzmir'den Bergama'ya Bir Yolculuk

Çalınan Tarih Bergamaİzmir’de hafif hafif soğurken, deniz hala ılıkken uçak biletleri ucuzlamaya başlar ve otel fiyatları da düşer. Sonbahar, yola çıkmak için gerçekten çok güzel bir zaman dilimidir. İstanbul ya...

Ege'nin En Güzel Kuş Rotaları

BİLİM DÜNYASINA YARDIMCI OLMAK Dünyada kuş gözlemciliği bir hobi olarak yaygın bir alışkanlık ve bu hobi bilim dünyasına yardımcı oluyor. Çünkü dünyanın her yerinde binlerce insanın yaptığı kuş kayıtları ortak bir...