• Sunday, 28 April 2024

Araçların çalışmasını ve hareket etmesini sağlayan bir sistem vardır. Bu sistemin parçası olarak farklı görevleri bulunan birçok parça aracın ön bölümünde yerleştirilmiştir. Aynı şekilde aracın alt kısmında da yine bu bileşenlerle etkileşimli şekilde çalışma prensibine bağlı başka parçalar vardır. Aracı çalıştırmak için anahtarı kontağa sokup çevirdiğimizde aynı anda birden fazla bileşen, sahip oldukları özelliklerle devreye girer ve görevlerini yerine getirir. Böylelikle araç çalışmış olur. Aracınızı kullanırken dikkat etmeniz gereken birtakım detaylar vardır. Bunların en önemlilerinden birisi de hararet konusudur. Peki nedir bu hararet ve araba neden hararet yapar? Dokay Rent a Car olarak bu yazımızda araçlar ve sürücüler için oldukça önemli olan hararet konusunu sizler için tüm detaylarıyla hazırlamak istedik. 


Hararet, aracın çalışma esnasında motorun fazla ısınma sebebiyle su kaynatması olayına denir. Hararet gerçekleştiğinde, aracın ön kısmından belirgin şekilde buharlar çıkar. Veya aracınızın ön panelinde bulunan göstergede de görebilirsiniz. Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90’ı geçmemesi gerekir. Eğer bu sayı 90’dan fazla ise ve hararet lambası yanmışsa bu araç motorunun fazla ısındığını gösterir. Bu da aracınızın motorunun zorlandığını ve hararet yaptığını göstermektedir. Peki araç neden hararet yapar? Aracın hararet yapmasına neden olabilecek birden fazla sebep vardır diyebiliriz.

Bunlar;

-        Hararet müşürünün bozuk olması sebebiyle fanın devreye girmemesi

-        Radyatörün hava yapması veya radyatör peteklerinin tıkanması

-        Motor yağı seviyesinin düşük olması

-        Termostatın açılmaması

-        Devirdaim pompasının kaçak yapması

-        Contanın yanık olması

-        Soğutma sisteminden gelen sızıntılar

-        Antifriz (soğutma sıvısının) azalması veya bitmesi

-        Soğutma fanının gerektiği gibi çalışmaması

-        Soğutma sıvısının içinde hava olması

-        Radyatör peteklerindeki tıkanıklık

-        Vantilatör tekerinin kopması ya da gevşemesi

-        Motor sıcaklığını uygun seviyede tutmaya yarayan devirdaim pompasının arızalanması

-        Aracın gidilen yola göre uygun olan viteste ve hızda kullanılmaması

 



Harareti Önlemek için Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sürücülerin araçlarında hararet yaptırmamak için dikkat edebilecekleri birtakım detaylar vardır. Araçta hararete sebep olabilecek durumları yukarıdaki paragrafta belirttik. Bu detaylar üzerinde düşünerek dikkatli olan sürücüler araçlarında hararete engel olabilirler. Detaylı olarak incelemek gerekirse şu işlemleri yaparak aracınızda hararete engel olabilirsiniz.

 

Periyodik olarak soğutma sıvılarını değiştirmek. Kullanılan soğutma suyunun mutlaka antifriz kullanmak gerekmektedir. Motor yağının düzenli olarak kontrol edilmesi ve aracı üreten firmanın tavsiye ettiği değerlere uygun şekilde yağ değişimi yapmak. Aracın yağ ve filtre bakımlarını ihmal etmeden düzenli olarak yaptırmak. Araç için önemli olan soğutma sistemi parçalarını en az iki yılda bir değiştirmek gerekmektedir. Bu parçaların arıza yapması durumunda araçta hararet yapmış olur. Durumu bu şekilde fark etmeniz durumunda hem aracınızdaki harareti önleyememiş hem de arıza yapan parçalar ile daha çok maliyet altına girmiş olursunuz. Hararet için bu kadar önemli olan soğutma parçaları nedir diye soracak olursanız; termostat, hararet müşürü, radyatör, devirdaim su pompası, radyatör fanı ve hortumlar diyebiliriz. Bu parçaların bakımlarını periyodik olarak yaptırmak ve dikkatli araç kullanmak gibi detaylar ile hararetin engelleyebilirsiniz. Aracınızda harareti engellemek için yapabileceğiniz başlıca önemli adımlar şu şekildedir;

-        Hararet göstergesini takip etmek. Peki hararet göstergesi kaç olmalı dediğinizi duyar gibiyiz? Araçlarda hararet için normal kabul edilen değer 90 ve altıdır. 90‘ı geçtiği takdirde uyarı ışığı yanar ve hararet gerçekleşir.

-        Sıcakların yoğun olduğu günlerde aracı yüksek hızda kullanmak, yokuşlu yollarda kullanmak ve aracı dinlendirmeden fazla kullanmak hararete neden olabilir.

-         Yukarıda belirttiğimiz soğutma sistemi parçalarının periyodik olarak bakımlarını yaptırmamak ve ihmal etmek araçta hararete neden olabilir.

 

Aracınızın hararet yapması demek motorun fazla ısınması demektir. Aslında aracınızın motorunun zarar gördüğü anlamına gelmektedir. Araç için en önemli parça diyebileceğimiz motor ve parçalarının zarar görmesi durumunda araç kullanılamaz hale gelir. Bu hasar telafi edilebilir olmakla beraber oldukça maliyetli olabilir. Gerekli bakımları ihmal etmek ve dikkatli araç kullanmamak gibi durumlar yaratarak aracınıza böyle bir hasar oluşturabilirsiniz. Bu durum hem aniden bir maliyet yaratacak hem de aracınıza zarar verecektir. Aynı zamanda aracınızın motor ve parçaları zarar göreceği için motor değişimi söz konusu olabilir. Bu durumda aracınızın değerini düşürebilir.

 



Aracın Hararet Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın hararet yaptığını nasıl anlayabilirsiniz? Araçlarda sürücülere hararet göstergesi arızası belirtmek için ön panelde bulunan bir ışık vardır. Eğer aracınız hararet yaptıysa bu ışık yanar ve size uyarı verir. Gerçekleşen hararet ile araçta beliren bazı durumlar olur. Sürücü bu şekilde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu anlar. Böyle durumlarda ilk bakmanız gereken yer hararet göstergesidir. Işık yanıyor mu ve değer 90’ın üstünde mi? Eğer ikisi de sağlanıyorsa aracınız hararet yapmış demektir. Böyle bir durumda aracın ön tarafından dumanlar çıkacaktır. Dumanları gördüğünüz takdirde hararet olduğuna emin olabilirsiniz. Böyle bir durumda aracınızı gördüğünüz ilk uygun yere çekin ve araçtan inin. Kaputu açarak durumu anlamaya çalışın. Hararet göstergesini ve değeri kontrol ederek aracınızı her zaman götürdüğünüz servise ulaşabilir ve durumla ilgili bilgi verebilirsiniz. Uzmanlar sizi uygun şekilde yönlendirecektir. Güvenliğiniz için aracı çalıştırmayın ve emniyette olduğunuzdan emin olun. Araçla gidemeyeceğiniz için yol yardım desteğini arayarak bir çekici isteyebilirsiniz. Bu süreçte en önemli olan sakin ve güvende kalmaktır. İşin geri kalan kısmını işinin uzmanı kişilere bırakmakta fayda var.

 

Araç Hararet Halindeyken Neler Yapılmamalı? 

Sürücülerin bazıları arabalara ve çalışma prensiplerine fazla meraklı olabiliyor. Bu da araçla ilgili bir durum geliştiğinde sürücünün kendisinde olaya müdahale etme isteği uyandırabiliyor. Fakat bazı durumlar vardır ki sadece uzman kişiler tarafından müdahale edilmelidir. Araç hararet yapması durumu bunlarından bir tanesidir. Eğer aracınızın ön tarafından dumanlar çıkıyor ve araba hararet göstergesi yanıyorsa aracınız hararet yapmış demektir. Peki bu durumda ne yapmalısınız ve ne yapmamalısınız? Aracın hararet yapmasına sebep olan durumları ve gerçekleşmesi durumunda yapmanız gerekenleri yukarıda belirtmiştik. Bir de yapmamanız gerekenler var. Bunlar;

 

-        Hararetin en çok zarar verdiği motordur diyebiliriz. Hararet esnasında motor oldukça fazla bir şekilde ısınır ve bazı sürücüler motora su dökersem motor soğur ve rahatlar diye düşünür. Bu düşünce tamamen yanlıştır ve motora zarar verir. Sıcak motora kesinlikle soğuk su dökmemeniz gerekmektedir.

-        Sıcak olan motor suyuna soğuk su eklemek ve motoru çalıştırmak. Bu uygulamada soğuk su termal bir şok yaratarak çatlamalara sebep olabilir.

-        Hararet anında araçtan su veya buhar fışkırıyorsa radyatör veya su deposu kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Bunu yapmanız durumunda fışkıran sıcak su ile kendinizi yakabilirsiniz. Aynı zamanda motora, hararet müşürüne ve silindir kapak contasına zarar verebilirsiniz.

 

Aracınızın hararet yapmamasını sağlamak kadar olay gerçekleştiğinde nasıl davrandığınızda çok önemlidir. Kendinize ve aracınıza zarar vermemek için yukarıda belirttiğimiz detaylara dikkat etmenizi öneriyoruz. Aracınızın bakımlarını ve kontrollerinin ihmal etmemenizi ve her şeye rağmen bu olumsuz durumu yaşamanız halinde çok dikkatli olmanızı öneriyoruz. Dokay Rent a Car’ın bakımları yapılmış araçları içerisinden ihtiyacınıza uygun olan aracı kiralamak için www.dokay.com.tr ‘yi ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Yeni Yorum Ekle
Benzer İçerikler
Günlük Araç Kiralama Seçenekleri

Gerek şehir işi gerekse şehir dışı olacak şekilde tercih edilen tek günlük araç kiralama hizmeti ile kullanıcılar hem günlük araç ihtiyaçlarını karşılayabiliyor hem de ulaşımlarını konforlu bir şekilde gerçekleştiriyorlar. Günlük araç...

Hibrit Araba Nedir? Ne Kadar Yakar?

Hibrit Araba Teknolojisi ve Özellikleri Hibrit arabalar sahip olduğu teknolojisi ve özellikleri ile öne çıkıyor. Aynı anda iki motor kullanabilen yapısı ile bir devrim niteliğinde olan bu arabalar hem çevre...

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet Yenileme İçin Yapılacak İşlemlerResmi işlemlerin hepsinde olduğu gibi ehliyet yenilemede de yapmanız gereken birtakım işlemler vardır. Öncelikle geçerli olan bir ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. Sonrasında, ALO 199 hattından veya...