Ara ve Yarı Yıl Tatilleri İçin En İyi Rotalar: İzmir'den Yola Çıkıyoruz
12 Ocak 2023
Günümüzde oldukça yaygınlaşan elektrikli araçlar şehir içi ve şehirler arası kullanım bakımından da artış göstermektedir. Araçlarda kullanılan benzin ve dizel gibi yakıt tiplerine büyük bir rakip olarak son yıllarda hayatımıza giren elektrikli araçlar, birden fazla marka tarafından üretilmektedir. Bazı markalar mevcut modellerini elektrikli olarak üretirken bazıları da tamamen yeni bir model ile elektrikli araç üretimine başlamıştır.
Dünya genelinde isim yapmış büyük araç markaları özellikle bu alanda yeni çalışmalar ve yatırımlar yapmaktadırlar. Hem yeni bir teknoloji hem de doğaya daha az zarar veren bir sistem olması sebebiyle elektrikli araçlara talep oldukça fazladır. Buna son yıllarda artan petrol sıkıntılarının da bir etkisi olduğunu söylersek yanlış olmaz. Dokay olarak, dünyada ve ülkemizde oldukça merak konusu olan ve fazlasıyla talep gören elektrikli araçlar hakkında hazırladığımız bu yazımızda; nerede şarj edilir, nasıl şarj edilir, avantajları, fiyatları, kullanıcılara diğer yakıtlara göre ne gibi farklılıklar yaşattıkları gibi konuların cevaplarını bulmaya çalışacağız.
Öncelikle elektrikli araç nedir, nasıl çalışır sorularına cevap vermek gerekirse; elektrik enerjisi ile çalışan araçtır. Araç enerji olarak elektrik kullandığından doğaya karbon salınımı yapmayarak doğa kirliliğine yol açmaz. İçten yanmalı araçlara göre teknolojik bir yapıya sahip bu araçlar sürekli gelişen teknolojileri ile tam bir doğa dostu araçlardır diyebiliriz. Peki doğa dostu bu elektrikli araç nasıl şarj edilir? Aslında herkesin en çok merak ettiği ve kafasını kurcalayan konuların başında geliyor diyebiliriz. Zira petrol kullanan araçların yakıt ihtiyaçlarını her yerde bulunan istasyonlardan karşılandığını biliyoruz. Ama elektrikli bir araç kullanırken aracın elektrik gücü bittiğinde ne yapacağız? Petrol istasyonları kadar yaygın olmasa da elektrikli araç şarj istasyonları da mevcut elbette. Aslında elektrikli araçları şarj etmenin birden fazla yolu bulunuyor. Bu durum kullandığınız aracın teknolojisine göre değişiklik göstermektedir. Batarya ile şarj olabilen araçların yanında kablolu ve kablosuz olarak şarj edilen elektrikli araçlar mevcut.
Elektrikli Araç Şarj Etme Seçenekleri
Seviye 1: Ev tipi olarak da adlandırılmaktadır. 120 Volt (V) enerjiye sahip herhangi bir prizden kolaylıkla şarj edilebilir. Ev ortamında bulunan prizlerden şarj edilebildiği için bu isim verilmiştir. Araçlar bu seviyede nispeten daha yavaş şarj olmaktadır. Bir saatlik şarj ile yaklaşık 10km yol gidebilmektedir. Modellerine göre farklılık gösteren şarj dolum süreleri ortalama olarak yedi ile yirmid okuz saat arasında değişmektedir. Bu şarjı yapabilmek için gerekli olan bütün ekipman araç satın alınırken verilmektedir. Müsait alanınız var ise evinizin bahçesinde kuracağınız bir elektrikli araç şarj ünitesi ile aracınızın enerji ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilirsiniz.
Seviye 2: Orta hızda bir şarj etme özelliği ile normal olarak da
isimlendirilmektedir. 240V ile 400V enerjisi veren bir priz gerekmektedir. Genellikle elektrikli araç şarj istasyonu gibi alanlarda bulunmaktadır. Evinizde alanınız var ise bu sisteme, ev tipi şarj istasyonu kurulumu şeklinde özel olarak da sahip olabilirsiniz. Seviye 2 kullanarak yapacağınız bir saatlik şarj ile yaklaşık 40 km yol gidebilirsiniz. Modele göre değişiklik gösterse de aracın bu şarj yöntemi tamamen dolması on saati bulmaktadır. Gerekli olan şarj ekipmanları araçla birlikte verilmektedir.
Seviye 3: Diğer seviyelerden çok daha hızlı şarj etmesiyle bir diğer ismi de hızlı şarjdır. Hızlı bir şekilde şarj edebilmesini sağlayan özelliği ise doğru akım (DC) kullanmasıdır. Bu özelliği ile 400V ile 600V değerinde bir enerji akımı sağlar. Bu seviye ile on dakikalık bir şarj yaptığınızda yaklaşık 65 km yol gidebilirsiniz. Doğru akım ile gelen yüksek enerji sayesinde elektrikli araç yaklaşık otuz dakikada tamamen dolmaktadır. Bu şarj tipinde kullanıcıların işini kolaylaştıran bir diğer özellikte araca monte halde gelen şarj ekipmanlarıdır. Diğer seviye şarj konumlarına göre aracınızı ancak hızlı elektrikli araç istasyonları ile veya servis alanlarından şarj edebilirsiniz.
Günümüzde oldukça popüler olan elektrikli araçların çıkışı ve kullanıma başlanması aslında 19. yüzyılın ortalarına denk geliyor. O yıllarda üretilmiş ve 20. yüzyıl başlarına kadar kullanılmış olan bu araçlar, zamanla geliştirilen içten yanmalı sisteme yenik düşmüştür diyebiliriz. Petrole yapılan yatırımlar ve petrol kullanan motorlara sahip seri üretim yapan firmalar ile elektrikli araçlarda hayatımızdan çıkmak zorunda kalıyor. Yıllar sonra artan hava kirliliği, petrol azalması gibi sebeplerle ve teknolojinin sürekli ilerlemesiyle elektrikli araçlar yeniden hayatımıza girdi. Günümüzde birçok farklı firma tarafından elektrikli araçlar üretilmektedir.
Alışılagelmişin dışında elektrikli araçlar her gün biraz daha yaygınlaşıyor ve içten yanmalı araçların yerini almaya devam ediyor. Bununla birlikte elektrikli araç şarj istasyonu yapan firmalar giderek artmaktadır. Kullanımın yaygınlaşması için kullanım kolaylığı olması gerekir. Ne kadar çok şarj istasyonu olursa o kadar rahat bir kullanım olacağından, tercih edenlerin sayısı da artacaktır. Gelişen teknoloji ile elektrikli araç şarj süresi de ne kadar kısa olursa kullanıcılar için bir o kadar iyi olacaktır. Elektrikli araç tercih etmenin ve kullanmanın avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabilir.
Yukarıda belirtilen avantajlar düşünüldüğünde hem kullanıcılar hem de çevreyi korumak için sunulan birçok avantaj elektrikli araç kullanmak için büyük bir sebeptir diyebiliriz.
Sürekli değişkenlik gösteren petrol ve enerji fiyatları düşünüldüğünde belirli bir fiyat söylemek çok zor. Elektrikli araç şarj ücreti aracın şarj edildiği süreye göre değişiklik göstermektedir. Bütün araçların şarj olma yöntemi ve özelliği aynı olmadığından kullanılan güce göre de fiyat belirlenmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi üç farklı şarj etme yöntemi bulunmaktadır. Bunların içerisinden bireysel olmayan şarj etme yöntemi batarya değişimi ve istasyonlarda şarj etmedir. Elektrikli araç batarya fiyatları aracın modeline ve markasına göre değişiklik göstermektedir.
Yorumlar
Yeni Yorum Ekle